Verontwaardigd over Indignados

In de vorige vijf berichten kon u lezen over de financiële perikelen en hoe de gewone burger en kleine spaarder in de maling zijn genomen en met hen gesold word. Alsook werd er afgevraagd hoe lang de mensen deze toestand stilzwijgend konden aankijken.

Uiteindelijk kwam er beweging en werden stemmen hoorbaar. Verzet werd alsmaar duidelijker. Mensen begonnen op verschillende plaatsen in de wereld plaatsen te bezetten en marsen te organiseren om de verantwoordelijken tot de orde te roepen en om hun verontwaardiging over de gang van zaken te uiten.

Terwijl de Brusselse beurs dinsdag opnieuw in het rood dook en de Bel20 1,51 procent afkalfde tot een slot van 2.137,05 punten leek het alsof de Indignados ook in waarde zouden zakken. Op de televisie kregen wij beelden te zien die alle verbeelding tarten.

Spaak heeft het precies niet gelopen tijdens het voorbije weekend. Een samenwerkingsverband tussen vier Kempense verenigingen waar armen al een aantal jaren het woord nemen hun fakkeltocht door werd verduisterd door het slechte nieuws van de rector van de Universtiaire Hogeschool Brussel (HUB).

Bibliotheek een puinhoop - Fotot Belga

Terwijl gisteravond zo’n tweehonderd mensen opstapten in een fakkeltocht tegen armoede in Geel, Herentals, Mol en Turnhout vroeg de Herentalse organisatie Spaak aandacht voor mensen die in armoede leven en het een eisenprogramma stelde, kon Vlaanderen de ongelofelijke schade zien die er was aangebracht in de onlangs vernieuwd, maar leegstaande gebouwen van de HUB. Een Universiteitsgebouw dient normaal om mensen op te vangen met gezond verstand, maar hier lijken wel de  lompste ‘boeren’ aan het werk geweest te zijn. (Sorry voor het scheldwoord, dat niet overeenstemt met landbouwers en veeboeren.)

Deel van de aangerichte schade in het HUB gebouw te Koekelberg - Foto © Bart Dewaele - De Standaard

Overal kan men de muren beklad vinden vol met graffiti. Etensresten liggen her en der, maar ook menselijke uitwerpselen kan men zo maar in het rond zien liggen. De WC potten die voor zulke opvang zouden moeten dienen zijn van de grond los getrokken en liggen ook in het gebouw verspreid. In alle ruimten zijn vernielingen aangebracht.
Het is schrijnend als je de boeken in de bibliotheek kapot ziet gescheurd en her en der over de vloer verspreid ziet liggen. Waren dit geschoolde mensen die respect eisen?

Dirk De Ceulaer, de algemeen directeur van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB), reageert verontwaardigd op "de tsunami aan vernielingen" in het HUB-gebouw in Koekelberg - Foto Belga

‘Wat hier is gebeurd, is niet normaal. Dit is één grote janboel’, zegt Dirk De Ceulaer, algemeen directeur van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Hij kwam gisteren de schade opmeten in het HUB-gebouw in Koekelberg waar de indignados (‘verontwaardigden’) bijna een week verbleven voor ze zaterdag in Brussel betoogden. Hij zegt terecht: “Kan niet hetzelfde zijn als de waarde waar ze voor staan.” Wat wij hier kunnen zien is “compleet respectloos” en volgens mij ook totaal ondankbaar naar de gastheer die wel bereid was om onderdak te geven voor niets terwijl anderen de groep niet eens voor geld wilden hebben en nog anderen er geld wensten uit te slaan door de grote vraag naar onderdak.

Hoe willen zij omgaan met Vrijheid? - Beschadigingen HUB gebouw Foto's van Belga

Zij die “Recht op een voldoende hoog inkomen”, “recht op huisvesting”, “recht op energie” “recht op een zuivere aarde en leefbare omgeving” bleken met hun eis tot “recht op respect” die eisen volledig geweld aangedaan te hebben. Zij hadden uiteindelijk onderdak kunnen krijgen en van de warmte en ruimte van een overheidsgebouw kunnen genieten. Maar als je nu ziet wat zij hun gastheer hebben aangedaan is het onbegrijpelijk.

Waar is de rechtvaardigheid voor het volk? - Foto Persagentschap Belga

Dezen die beweerden voor het respect op te komen en achter waardigheid voor iedereen te vragen bleken zelf geen waardigheid te tonen. Ze hadden de toestemming van de universiteit gekregen om het gebouw te betrekken. Maar daar heeft de HUB nu spijt van. Het gebouw dat de enkele honderden jongeren uit de wereld hebben achtergelaten, is een puinhoop geworden. Het 2 jaar leegstaande, maar recent vernieuwde gebouw, lijkt nu eerder eeen bouwval.

Dit gaat al het aristieke te buiten. - Foto Belga

Kan men geloven dat die jongeren die roepen om respectvol behandeld te worden hiervoor verantwoordelijk zijn. Bepaalde Indignados waar de VRT contact mee had beweren dat het onmogelijk Indignados kunnen geweest zijn die zo iets zouden gedaan hebben. Volgens hen is het eerder opzettelijk gedaan door mensen die de beweging in diskrediet willen brengen. Anderen zien zelfs een complot en beweren dat politieagenten in burger zijn geïnfiltreerd en de boel kort en klein hebben geslagen om de beweging zo in een slecht daglicht te stellen. Enkele deelnemers lieten de voorbije dagen weten dat enkele anarchisten zich buiten hun wil om bij de groep moeten hebben aangesloten en dat de meeste vernielingen tijdens de betoging zijn gebeurd (toen ze al vertrokken waren). Ook in andere landen konden wij zien dat er zo als dikwijls bij betogingen, anarchisten van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om amok te schoppen.

Het HUB-gebouw dat de enkele honderden jongeren uit de wereld hebben achtergelaten, is een puinhoop geworden. En ook in het Jubelpark moesten de stadsdiensten heel wat vuilnis opruimen.Bart Dewaele

De "Alles wat je nodig hebt is liefde" is wel heel sarkastisch - Het HUB-gebouw dat de enkele honderden jongeren uit de wereld hebben achtergelaten, is een puinhoop geworden. - foto Se Standaard © Bart Dewaele

‘Van gasten verwacht je toch dat ze wat meer respect hebben voor het gebouw waar ze onderdak krijgen. Als de indignados dit echt niet hebben gedaan, dan hadden ze toch tijdig kunnen ingrijpen of de politie kunnen verwittigen? Dit kan niet in enkele uren tijdens de betoging zijn gebeurd. Wat u hier ziet, is een werk van lange adem. De professoren en de studenten zullen compleet ontdaan zijn als ze dit zien.’ En gelijk heeft de directeur, dit gaat gewoon alle boekjes te buiten en is een kaakslag voor de denkende mens.

Ook al stond het HUB-gebouw in Koekelberg al een tijdje leeg omdat de campus was verhuisd betekend dit niet dat het niet meer nuttig kon zijn en kon vernield worden. ‘Verschillende onderwijsinstellingen waren geïnteresseerd om het gebouw te kopen. Als we er nog een goede prijs voor willen krijgen, moeten wij alles eerst opkuisen. Dat zal ons veel geld kosten.’ Vraag is nu of de verzekering van de universiteit of van de gemeente zal willen vergoeden. En volgens mij zal dat buiten de waard gerekend zijn. Dit valt buiten het verzekerbare doordat het kan aanschouwd worden als tijdens een revolte, behorende bij de daarna volgende betoging. Hier zal dus weer eens de gehele gemeenschap mee voor de kosten mogen opdragen en de brave burger zal weer eens het gelag mogen betalen.

Alle Indignados hadden tegen 13 uur uit het Jubelpark hun tenten opgebroken. - Foto Photnews

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Jean Demannez (PS), gaf nog tachtig zogenoemde indignados afgelopen nacht toelating om in het voetbalstadion Georges Pêtre in Evere, dat eigendom is van de gemeente Sint-Joost-ten-Node, te slapen. daar vind ik het ook opmerkelijk dat zij nog eisen durfden te stellen aan de vriendelijk burgemeester. Een delegatie die eerst het stadion in Evere kwam inspecteren, bleek aanvankelijk niet tevreden omdat er geen keuken aanwezig was.  Men kan zich afragen waar zij het vandaan haalden om zo iets te gaan eisen. Geeft dat het beeld van onze verwende jongeren? Kunnen zij zelf niet meer kokkerellen op een kampvuurtje of gewoon brood kopen en dit beleggen, of gewoon ergens anders gaan eten? Vermoedelijk zijn de meesten niet bij een jeugdbeweging geweest, of toch geen goede, want dan zouden zij tenminste geleerd hebben hoe te overleven.  er was (en is) ruimte in het stadion en er zijn (waren) de nodige sanitaire voorzieningen. De indignados mogen tot vrijdagmiddag in het stadion blijven. En wij kunnen slechts hopen dat zij er op toe zien dat er geen verkeerden hen in het verkeerde daglicht kunnen gaan stellen.

De prachtige idee achter de Indignados werd hier aan diggelen geslagen. Zij die riepen voor respect en dat anderen dit niet hadden en ook de wereld niet rechtvaardig konden houden hebben hier en in andere landen ook zeer veel kapot gedaan en de maatschappij nog meer belast.

Wat betekenen dan de woorden nog van Luis Alves, een 30jarige freelance graphic designer en een van de Indignados Lisboa leden die zegt “Wij geloven dat de mensen echt de macht hebben. Mensen denken dat iemand anders dit zal repareren, maar wij moeten het doen. De mensen, onze gekozen vertegenwoordigers, die worden aangenomen om zogezegd oplossingen te vinden, zijn het duidelijk niet. Wij moeten tonen dat wij geen handelswaar zijn in de handen van bankiers en zakenlieden. ” ?

+

Lees ook:

 • Verontwaardigd over de verontwaardigden(De Standaard)Ze hadden de toestemming van de universiteit gekregen om het gebouw te betrekken. Maar daar heeft de HUB nu spijt van.
 • HUB-directeur boos over vernielingen Indignados(De Morgen)Van boven tot beneden zijn in zowat alle gangen en lokalen tags en vernielingen aangebracht. Onder meer de bibliotheek op de eerste verdieping werd herschapen in een grote puinhoop. De expertise van de verzekeringsmaatschappij moet nu het schadebedrag bepalen
 • Indignados verontwaardigd, maar toch naar Evere(De Standaard)Indignados zijn vertrokken uit het Jubelpark. Tegen 13 uur waren alle tenten opgebroken. Ze kunnen terecht in het Georges Pêtrestadion in Evere. Aanvankelijk waren ze daar niet al te enthousiast over, maar uiteindelijk bonden ze toch in.

  ‘We hebben geen geweld moeten gebruiken. De ontruiming verliep in onderling overleg’, zegt Ilse van de Keere, de politiewoordvoerster van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene, dinsdag.

 • Alle Indignados van Jubelpark naar Evere (De Morgen)
 • Honderden fakkels tegen armoede in de Kempen(Nieuwblad Herentals)Burgemeester Jan Peeters (SP.A) bracht geen opbeurende boodschap. ‘De actievoerders hebben gelijk dat ze op alle echelons hun stem laten horen. In Herentals zijn de uitgaven die het OCMW doet inzake sociale steun het voorbije jaar met twintig procent toegenomen. Dat is erg veel. Ondanks het feit dat er op meerdere plaatsen sociale woningen worden bijgebouwd, waren de wachtlijsten nog nooit zo lang. Er staan bij ons nu al zeshonderd gezinnen op de wachtlijst en die lijst wordt alleen maar langer. Ook bij de vredegerechten neemt het aantal dossiers rond huurachterstand en dergelijke toe. De inkomensongelijkheid is ook in de Kempen zeer uitdrukkelijk aanwezig.’

++

 • Did police use excessive violence against the Indignados? (expatica.com)
 • EU commission willing to meet ‘Indignados’ in Brussels(3eintelligence.wordpress.com)“The European Commission is willing to meet with representatives of the ‘indignado’ anti-austerity movement, a contingent of whom have marched from Madrid to Brussels protesting a European Union they say places the interests of big business ahead of ordinary citizens”
 • [VIDEO] – Spanish Indignados arrive in Brussels(expatica.com)Remember the people protesting on plazas across Spain last May? Well, a delegation of the Indignados or Indignant people has arrived in Brussels.  – A dream come through.
 • Portugal: Greek déjà-vu? (rt.com)
  “At the age when you’re meant to start your life, to have your own space, to have kids – you can’t do it, because you can’t afford to do it,”
  Lia Jorge, a member of the Indignados de Lisboa movement, told RT.  “And how obnoxious is that? The financial system and the political system intertwine in a way that is so completely twisted that it conditions and controls your life. This for me, personally, is the biggest thing.”And as the crisis grows, so too do the outraged ranks of the Indignados.“People in Europe unite in order to fulfill national ambitions and to build a new Europe, not the one that we have now,” Viktor, an economist and member of the Indignados de Lisboa movement, told RT. “Because this Europe is not democratic. National governments are not democratic. The problem is the system, not the crisis.”

 • Anti-Crisis anger calling out (marcusampe.wordpress.com)
 • Op straat voor waardigheid #2 Grote broer (marcusampe.wordpress.com)
 • Op straat voor waardigheid #3 de Rest van de Familie (marcusampe.wordpress.com)
 • Op straat voor waardigheid #4 de Erfenis (marcusampe.wordpress.com)
 • ‘Portugal’s market has died. Banks aren’t lending. Everything is blocked’(jhaines6.wordpress.com)Jon Henley is travelling through Portugal, Spain, Italy and Greece to hear the human stories behind the European debt crisis. In Lisbon he meets Indignados Lisboa, a growing movement of activists who say young people are in despair.

  +

  “We believe that the people really do have the power,” continues Alves. “People think someone else will fix this, but we have to. The people who are supposed to find solutions, our elected representatives, clearly aren’t. We have to show we’re not merchandise in the hands of bankers and businessmen.”

 • Solidarity Saturday: Occupy Wall Street Goes Global(newsfeed.time.com)Frustrated people the world over took to the streets to show solidarity with both the indignado movement in Spain and the occupations in the U.S. in what was called a “global day of protest”.

  + Keep Calm and Occupy On: Protests Spread to London
  + How Rome’s Protest Was Hijacked

 • The Indignant among us(mexicocitylife.wordpress.com)Frustrated people the world over took to the streets to show solidarity with both the indignado movement in Spain and the occupations in the U.S. in what was called a “global day of protest”.

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Nieuws en politiek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Verontwaardigd over Indignados

 1. Pingback: Justififiable anger or just anarchism | Marcus' s Space

 2. Pingback: Censor looming around the UK corner? | Marcus' s Space

 3. Pingback: Materialisme, “would be” leven en aspiraties #5 | Broeders in Christus

 4. Pingback: Respect for all | From guestwriters

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.