Papandreou zet EU in blootje

De Griekse premier George Papandreou kon gisteren Europa weer op haar grondvesten doen daveren. Hij bloosde helemaal niet toen hij Europa en de Raad van Europa in zijn blootje zette door zonder schroom aan te kondigen dat hij de Griekse burgers de kans gaf om zelf te beslissen of zij akkoord gaan met de maatregelen die Europa heeft opgelegd voor Griekenland.

grieken moeten snel zeggen of ze in eurozone blijven

Wie zal er nog meer sip mogen kijken dan Papandreou?

Ik kan natuurlijk begrijpen dat Papandreou junior zijn eigen positie wil verzekeren. Door de bal naar het kamp van het volk te gooien geeft hij de indruk dat hij achter het volk staat maar op de knieën is gedwongen door Europa, maar dat hij zich niet wil laten doen en de stem van het volk oproept om mee sterk op te komen voor Griekenland.

Het oproepen om een voorkeur kenbaar te maken is een zeer democratisch idee. Barack Obama heeft nu ook die mogelijkheden gecreëerd, maar vraagt de stem van het volk vooraleer er maatregelen of regels zijn vastgelegd. Papandreou heeft reeds overeenkomsten gesloten en Europa is reeds overgegaan tot bepalingen welke iedereen als mogelijke oplossing zag.

Nicolas Sarkozy

Franse president Sarkozy - Image by Downing Street via Flickr

Zoals de Franse president Sarkozy  zei:”De mensen een stem geven is altijd legitiem” maar zij moeten zich ook bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en hun solidariteit tegenover de solidariteit tussen de eurolanden welke vereist dat iedereen de nodige inspanningen levert. Zowel Merkel als Sarkozy verklaarden voorstander te zijn van het “snel opstellen van een stappenplan” dat de uitvoering moet verzekeren. Door nu een referendum uit te schrijven in een ‘verre’ toekomst wordt de tijd gevaarlijk gerokken. Al die maatregelen kunnen nu over boord gegooid worden en alles op losse schroeven gezet worden, met zelfs het gevaar het hele netwerk te doen zinken.

De aankondiging maandagavond van een referendum in januari veroorzaakte een schokgolf door Europa en de financiële markten, die zeker zulk een lange termijn niet meer kunnen verdragen. Ook al zei regeringswoordvoerder Ilias Mosialos vandaag op de Griekse radio dat het ook al in december zou kunnen plaatsgrijpen. Ook de Griekse minister van Defensie acht een volksraadpleging voor het einde van het jaar mogelijk.

Dinsdag zei de premier nog dat de volksbevraging het Grieks lidmaatschap van de euro zal bevestigen. “Het referendum zal een duidelijk mandaat en een duidelijke boodschap zijn binnen en buiten Griekenland over onze Europese koers en onze deelname aan de euro”, klonk het. “Niemand zal de Griekse koers binnen de euro in twijfel kunnen trekken.” Maar dit is toch wel met vuur spelen volgens mij. Want wat gaan zij doen als de bevolking er anders over beslist?

In ieder geval moeten al de ander landen duidelijk geen geld meer pompen in Griekenland zo lang er geen duidelijke toezegging is gegeven. Indien er een referendum zou komen moet Griekenland dan ook wachten tot enig steun tot dat al de Europese landen zeker zijn van een positieve uitslag van dat referendum met onderwerping van Griekenland aan de Europese eisen en werkelijke besparingen. Elk geld dat nu nog in Griekenland zou kunnen geïnvesteerd worden kan verloren geld zijn, en Europa heeft er al veel te veel verloren en de Europese burgers hebben al veel te veel moeten bijdragen aan allerlei noodplannen.

Volgens de Franse premier Fillon kan Europa geen weken wachten op de uitkomst van een referendum. En als er dan toch een referendum moet komen, dan moet er volgens Fillon duidelijk gezegd worden dat de keuze gaat tussen “Europese solidariteit in ruil voor inspanningen en een Grieks failliet”.  “De Grieken moeten snel en duidelijk zeggen of ze hun plaats in de eurozone willen behouden”, zo verklaarde de Franse premier François Fillon voor aanvang van de G20-top in het Zuid-Franse Cannes.

sarkozy en merkel vastbesloten reddingsplan uit te voeren

Duitse bondskanselier Angela Merkel en Franse president Nicolas Sarkozy vastbesloten reddingsplan uit te voeren

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel dringt aan op snelle duidelijkheid. “We hebben vorige week een programma op poten gezet voor Griekenland. We willen dat programma realiseren en daarvoor hebben we duidelijkheid nodig. Daar dient die vergadering van vanavond ook voor”, zo liet Merkel in de aanloop naar het overleg optekenen.

Het is onbegrijpelijk dat de Grieken niet inzien dat hen een laatste reddingsboei is uitgeworpen. Als Griekenland niet akkoord gaat met het vooropgesteld programma, zullen de gevolgen voor de Grieken nog zwaarder zijn, met name voor de meest kwetsbaren. Alsook wordt de positie van Griekenland in de Eurozone dan houdbaar en kan Europa niets anders doen dan Griekenland te verbannen, dat in zou houden dat het land snel recht op een faillissement zal afstevenen. Want een uitstap uit de eurozone zal namelijk ook de Griekse banken, die al zwaar getroffen zijn door de crisis, nog verder de dieperik in duwen, door het ongeloof van de andere landen dat over hen zal komen. Om hun interesten te kunnen betalen zullen zij met met nog grotere verliezen geconfronteerd worden. Vandaag zij deze verliezen al gigantisch, hoe gaan zij het dan kunnen klaren om het schuldpapier terug te kunnen betalen met dan een ongeloofwaardige zwakke munt die Griekenland zich weer eigen zal moeten maken terwijl de toeristen niet zo happig zullen zijn om hun Euro’s voor een kort bezoekje te gaan wisselen in een alsmaar nog verder devaluerende munt.

Grote bedrijven en banken zullen zodanig in de problemen geraken dat enkel verdere nationaliseringen als een mogelijkheid zal kunnen bestaan om de boel draaiende te houden.  Terwijl men eerder zou moeten gaan voor privatisering zal de staat nog meer hooi op haar vork moeten nemen en zal de Griekse overheid zich nog verder zwaar in de schulden steken.

Voor andere landen dreigt er bij een uittreding van Griekenland ook een gevaar. De eurozone zelf zal onder vuur komen te staan. Haar geloofwaardigheid zal verder ondermijnd worden.  Speculanten zullen de kredietwaardigheid van nog meer zwakke landen gaan uittesten, wat tot het uiteenvallen van de monetaire unie kan leiden.

Nog idioter wordt het wanneer men zou overgaan de Grieken een keuze te laten om uit de Europese Unie te stappen.

Indien men alle mogelijkheden aan iemand heeft geboden om hem of haar te redden maar deze alle mogelijkheden niet wil overwegen en de aangeboden kansen niet wil aannemen, mag men zich niet verder in het moeras laten trekken. Indien iets totaal verloren is maar nog vast hangt aan een ander geheel dat nog gered kan worden moet men opteren om het overgrootste deel nog te redden. In dit geval zou dat inhouden dat Europa de koorden van Griekenland zal moeten los snijden en het zinkend schip alleen zal moeten ten onder laten gaan.

++

 • Markets Are Falling, As Papandreou Says That Euro Membership Itself Will Be In The Referendum (businessinsider.com)
  Bloombergis reporting that George Papandreou will put everything in the big Greek referendum, including, yes, euro membership itself.
 • Europe leaders summon Greek PM to explain himself (seattlepi.com)
  Observers called it a “back me or sack me” move to make sure the Greek public will support the severe austerity measures looming ahead.But a “no” vote in the referendum would have enormous consequences not just for Greece but for the rest of Europe. It could lead to a disorderly Greek default, force Greece out of the 17-nation eurozone, topple many fragile European banks and send the global economy spinning back into recession.
 • Der Spiegel reports that Papandreou is Right to let the Greeks Decide (iflizwerequeen.com)
  Until the referendum in Greece, there will be an intense debate about the two alternatives: Brutal rehabilitation within the euro zone or state bankruptcy with a reintroduction of the drachma.  It will demonstrate that it is not about the choice between hell and paradise. Both paths will be difficult and grueling.
 • Germany warns Greece over rescue (bbc.co.uk)
  BBC diplomatic correspondent James Robbins, in Cannes for the G20, says both Germany and France are raising pressure on Greece to drop a referendum on the bailout plan, and ministers in both countries are ramping up calls for Mr Papandreou to change course.

  Greek parliament graphic

  Greek parliament graphic Q&A Referendum row

 • Greece’s Papandreou toughs out referendum pledge (ctv.ca)
  Socialist deputy Hara Kefalidou said Papandreou’s referendum plans raise doubts about whether or not the government “is striving to save our country from bankruptcy.”
 • Brussels turns its hideous strength against George Papandreou (blogs.telegraph.co.uk)
  It’s not the absence of democracy in Brussels, or the ease with which Eurocrats swat aside referendum results. It’s the way in which the internal democracy of the member states is subverted in order to sustain the requirements of membership. George Papandreou, the luckless Greek leader, is the latest politician to find himself being chewed up because he stands in the way of the Brussels machine.
 • A Greek Bearing Rifts: Papandreou’s Referendum Seems to Please No One but Himself (time.com)
  “This was an accident waiting to happen,” says Nikos Konstandaras, managing editor of the leading Greek daily Kathimerini. “Papandreou has always been in favor of direct democracy as part of his dream — or delusion — of running a Scandinavian social democracy. Now he got his opportunity to put it into practice. He probably thought that this was a masterstroke, forcing all the political parties and the nation itself to take a stand on whether they wanted to remain part of Europe or not, while at the same time relieving him of pressure and sharing the burden. He seems to have paid no attention to the consequences of his improvisation: the political storm within his own party, the unanimous fury of our partners in Europe, the effect on the markets.” (See how the Greek referendum puts the E.U. deal in jeopardy.)
 • Greece’s Papandreou heading to EU showdown (seattlepi.com)
 • Matthew Norman: This is no return to ancient Greek democracy (independent.co.uk)
  The Greeks have unleashed pandemonium, and if there is any hope remaining in Pandora’s box this time around, you’d want the Hubble Telescope to locate it.
  +
  Mr Papandreou, who seems neither a madman nor a nihilist, will not have taken this apparently deranged last throw of the dice without feeling irresistible pressure. Apart from a livid electorate, he is assailed by an opposition so irresponsible in promising cure without pain that it makes Ed Balls look like Stafford Cripps the day his hairshirt returned from Sketchley’s with a wire-wool lining.
  +
  With this referendum, Greece seeks to take Europe hostage and is screwing her in Olympian fashion once again.
 • Voting “No” to the proposed referendum is the positive answer to “Europe” (tsimitakis.wordpress.com)
  The Troika policies that are being exercised in the country for the past two years and which have brought misery to millions of Greeks can no longer be sustained in an environment of a deep legitimacy crisis of the political system that is called to implement them.
 • Greek Referendum Wins Backing (online.wsj.com)
  Analysts say the referendum idea was a Hail Mary pass by an increasingly friendless premier, aimed at gaining a popular mandate for his painful overhauls of the Greek state and economy, and putting his opponents on the spot.
 • After Greece’s referendum bombshell, where now? | Kevin Featherstone (guardian.co.uk)
  Though Greece has little history of referendums – the last was in 1974 on the return of the king – Papandreou has reportedly floated the idea for the last year or more as a means of gaining public backing. With the widespread strikes, protests and riots there has been a continuing question of governability. A referendum might show a “silent majority” in support of the eurozone measures and redefine the terms of the debate. It does seem paradoxical that the Eurosceptic press in the UK is outraged that the Greeks might vote on its membership terms.
  +
  though Papandreou is off to a G20 pre-meeting in Cannes with Angela Merkel and Nicolas Sarkozy today, he might not be prime minister by Friday night.
 • Greek Cabinet endorses referendum (bbc.co.uk)
 • Here’s What Happened The Last Time A Papandreou Blackmailed All Of Europe(businessinsider.com)
  Andreas Papandreou

  Andreas Papandreou

  The Greeks, led by Papandreou’s father, executed a blackmail scheme back in 1985 when they withheld a vote for Spanish and Portuguese membership in the EEC. Ultimately they received 30b in EU funds for a yes vote. This type of action is very typical of Greek political leaders – like father, like son.

 • Greek PM to face EU heat (cbsnews.com)
  The fates of some of the G-20 leaders could well hinge on how Papandreou’s gamble works out, and hence how their own economies fare. For example, French President Nicolas Sarkozy and U.S. President Obama both face potentially tough re-election battles within the year.
 • Greece’s Papandreou heading to EU showdown (seattletimes.nwsource.com)
  Meanwhile, the European Financial Stability Facility, the eurozone bailout fund that finances large parts of the rescue loans for Ireland and Portugal, on Wednesday had to delay a euro3 billion bond issue for Ireland because of the current “market environment,” said spokesman Christof Roche. Roche added the bond issue would go ahead, but not this week.

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Economie, Nieuws en politiek and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Papandreou zet EU in blootje

 1. Pingback: Echte vooruitgang laat niemand achter | From guestwriters

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.