Nieuwe uitdaging voor 100 jaar oude ANC

Dit weekend vierde de oudste de bevrijdingsbeweging van Afrika, de regerende ANC, het Afrikaans Nationaal Congres van Zuid-Afrika, haar eeuwfeest.
Een middernachtmis in de Wesleyan Church in Mangaung, net buiten Bloemfontein zette de feestelijkheden in op vrijdag.

Lêer:MW Pretorius statue.jpg

Standbeeld van Marthinus W. Pretorius, eerste President van de Zuid Afrikaanse Republiek, in Pretoria

Talrijke wereldleiders en meerdere vroegere staatshoofden samen met Afrikaanse koningen en leiders waren onder de gemelde 120.000 mensen die de vieringen in de stad Bloemfontein bijwoonden, waar het Afrikaanse Nationale Congres of ANC in 1912 als Zuid-Afrikaans Inheems Nationaal Congres of South African Native National Congress (SANNC) werd opgericht.
De tientallen duizenden feestvierenden stroomden al zingend, dansend en wuivend met de groene en gouden kleuren van het Afrikaanse Nationale Congres (ANC), in een stadion in de schroeiende centrale stad van Bloemfontein, wegens het eeuwfeest van de regerende en oudste bevrijdingspartij van Zuid-Afrika. Maar tezelfdertijd zeiden vele Zuid-Afrikanen dat de partij haar beloften sinds het verkrijgen van macht in 1994 niet had kunnen waarmaken.

Toen de Nederlandse Verenigde Oostindische Compagnie een post in Kaapstad vestigde zagen„swarties“ hun land door „blankies“ ingenomen worden en begon de blanke nederzetting van 1652 zich verder uit te spreiden over het Zuid-Afrikaanse land.
Tegen de tijd dat Groot-Brittannië de Kolonie van de Kaap in 1814 annexeerde, hadden de blanke landbouwers veel van de huidige Westelijke en Oostelijke Kaap bezet. Tijdens de 19de eeuw spreidde de blanke nederzetting ongelijk over veel van huidig Zuid-Afrika uit en verder.
De zwarte bevolking kon zich in het nauw gedreven voelen door het groeiend aantal blanken die ongeveer een 20.000 tal bereikten in 1798 en al waren uitgegroeid tot zowat 43.000 tegen 1820. De ontdekking van diamanten in 1868 en goud leidde in korte tijd tot een ware vloedgolf van verdere blanke immigratie, met inbegrip van mijnwerkers van Australië en de Verenigde Staten en de Joden van Oost-Europa. In 1911 was de blanke bevolking van Zuid-Afrika 1.250.000 (tegenover bijna 5 miljoen zwarten).

In de jaren ’30 ontdeed de Kolonie van de Kaap zich van de zwarten en in de jaren ’50 van het gemengde kleurlingenras. Uitgedreven uit hun eigen geboorteplaats voelden die mensen zich oneerlijk behandeld, zeker toen de blanke alleenheerschappij hen van vele rechten uitsloot. Het uitzonderlijk populistische nationalisme dat onder de meerderheid van de Afrikaner blanken plaatsgreep maakte het nog erger toen de Nationale Partij (NP) de mild hervormings Verenigde Partij regering van Jan Smuts in januari 1948 versloeg en over Zuid-Afrika ging beslissen tot 1994.

De NP voerde het bekende systeem van rassenapartheid in, een strenge vorm van sociale techniek en onderdrukking van zwarten welke de hiaat tussen de blanke welvaart en zwarte armoede versterkte. Voor dit beleid kreeg het NP meer aanhang maar bereikte het wel nooit unanieme steun onder de blanke bevolking. Maar de apartheid groeide uit tot een gevestigde waarde in Zuid-Afrika, welke een doorn werd in het oog van de Westerse ‘beschaafde’ Wereld.
Men kon begrijpen dat de rassenhaat en de uitsluiting van kleurlingen de gekleurde bevolking zodanig begon te ergeren dat er vuur aan de lont werd gestoken.
De hongerige Afrikanen verzetten zich hevig tegen Apartheid in de jaren ’50 en vonden hun verdediger in het Afrikaanse Nationale Congres (ANC) dat uiteindelijk veel voor hen zou bereiken maar vandaag toch nog veel mensen hongerig laat.

In februari 1990 hief Pres. F.W. De Klerk het verbod op ANC en andere organisaties op en bevrijdde ANC leider Nelson Mandela uit de gevangenis. De onderhandelingen die volgden vestigden een grondwet die in de geschiedenis van het land voor het eerst macht uit de blanke minderheid (nu 5 miljoen in een bevolking van bijna 42 miljoen) verwijderde en een stem aan alle mensen gaf. De nieuwe vrijheden en kansen werden toegejuicht en ermee ingestemd door bijna al de Afrikaanse zwarten en blanken.

De winnaar van de Nobel Prijs van de Vrede, Nelson Mandela, die veel confrontaties had moeten aangaan met de verpletterende brutaliteit van apartheidsheersers had die ANC met haar verbod in 1960 en vier later jaar zijn gevangen zetten met de hoogste leiders, had de partij toch levendig kunnen houden maar was niet persoonlijk aanwezig bij de vieringen dit weekeind, maar zijn geest was aanwezig zoals deze aanwezig was geweest toen hij 27 jaar in de gevangenis bleef. Hoewel terwijl de tere 93 jarige bijna als een bijna-heilige wordt geïdealiseerd, bejammeren de critici de partij als schaduw van de eens edele beweging die nu haar moreel kompas heeft verloren.

Português: Brasília - O presidente da África d...

Dit weekend was belangrijk ook voor alle Afrikanen om de eerste één-stem per persoon verkiezing van Zuid-Afrika, die plaatsvond 26-29 april, 1994, te overdenken. Zij werd door miljoenen mensen gekenmerkt die geduldig in uren kilometerslange lijnen wachten om voor het eerst in hun leven te stemmen. Gehouden onder regels die door een besproken tussentijdse grondwet werden geplaatst, werd de verkiezing gewonnen door het nu feestende Afrikaanse Nationale Congres ANC, dat toen bijna tweederden van de stemming bereikte. In een kleurrijke en feestceremonie op 10 mei 1994 konden toen ook gastheren van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders worden bijgewoond, onder een nieuwe Zuid-Afrikaanse vlag, werd ANC voorzitter Nelson Mandela ingehuldigd als voorzitter van de republiek en het regeringshoofd van nationale eenheid. „Wij verbinden ons ertoe om al onze mensen van voortdurende bondage van armoede, ontbering, lijden, geslacht en ander onderscheid te bevrijden,“ zei hij in zijn beëdigingtoespraak. ANC voorzitter Thabo Mbeki en vroegere voorzitter F.W. De Klerk van de Nationale Partij (NP) werden afgevaardigde voorzitters. De V.S. Vice Pres. Al Gore merkte op dat de „natie die eens paria was nu een baken van hoop zal worden. “

Lêer:Pretorius.jpg

Standbeeld van Andries Pretorius voor de Stadsaal van Pretoria. Het ruiterbeeld ontworpen door Coert Steynberg is tijdens Pretoria haar eeuwfeestviering in November 1955 onthuld

Lêer:Krugermonument.jpg

Standbeeld van Paul Kruger in Pretoria

Lêer:South Africa-Pretoria Zoo-Avarium01.jpg

Pretoria city skyline gezien vanaf de Nationale Zoologische Tuin van Zuid-Afrika

Afrikaans: Die ou Nederlandse Bankgebou. Nedba...

Het oude Nederlandsche Bankgebouw. Het oude hoofdkantoor van Nedbank aan het Kerkplein in Pretoria, Zuid-Afrika. - Image via Wikipedia

Lêer:Julius Malema 2011-09-14.jpg

Omstreden Julius Malema

Lêer:JacobZuma.jpg

Jacob Gedleyihlekisa Zuma sinds 9 mei 2009 de president van Zuid-Afrika

Lêer:Apartheid.jpg

Verbodsschild voor niet-blanken aan het strand van Muizenberg, Kaapstad. – Enkel voor Blanken - Niet Blanken en Honden verboden!

+

Voorgaand artikel: Afrikanerstaat binnen de RSA-eenheidsstaat

+

Interessant om een kijkje te nemen: In 2002 was het 400 jaar geleden dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht. Dit feit werd in binnen- en buitenland op diverse manieren herdacht. In dit kader werd ook het VOC-Kenniscentrum opgezet dat informatie over de VOC wil geven aan een breed publiek.  > VOC + > De Verenigde Oost-Indische Compagnie – de eerste “multinational”

++

Zie:

 1. de  Fotospecial: Zuid-Afrika viert 100 jaar ANC 
 2. Nieuwsuitzending VRT 1: VRT één journaal over 100 jaar ANC

Hoor: Audio: Terroristen, hippe protestbeweging, eerbare én corrupte regeringspartij : het 100-jarige ANC heeft heel wat labels opgeplakt gekregen.  Van apartheid tot de eerste zwarte president Nelson Mandela.  Siel Van der Donckt blikt terug op hoogte- en laagtepunten. > 100 jaar ANC: een terugblik

Lees:

 1. Jarig ANC bracht geen einde aan ongelijkheid (Refdag.nl)
  Er klinkt in Zuid-Afrika gemor rond de viering van 100 jaar Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Natuurlijk, de partij geniet nog altijd grote aanhang en maakt bij veel Zuid-Afrikanen warme gevoelens los. Feest dus. Maar tegelijkertijd klinkt de vraag of de partij nog wel dezelfde waarden vertegenwoordigt als bij de oprichting in 1912 en onder grote leiders als Albert Luthuli (ANC-leider van 1951 tot 1967 en Nobelprijswinnaar) en Nelson Mandela.
  +
  Wat veel Zuid-Afrikaanse opinieleiders tijdens de festiviteiten bovendien tegen de borst stuit is de grote broek die het ANC aantrekt. Zo merkt het populaire dagblad The Star op dat de partij zich te gemakkelijk vereenzelvigt met ”de natie”. Dat is echter achterhaald, aldus de krant. Het ANC heeft rekening te houden met omvangrijke minderheden in het land.Het verbaast niet dat dit punt ook in de Afrikaner pers wordt gemaakt. „Het verleden van het ANC valt niet samen met dat van het land”, foetert columnist Pieter du Toit in het dagblad Beeld. De partij is bovendien niet meer de beweging die zij was onder leiders als Luthuli, Mandela „en andere grote geesten.” Du Toit schrijft dat het ANC net als de Russische regerende partij Verenigd Rusland feitelijk een „partij van schurken en dieven” is. De partij „wordt gekenmerkt door misdadigheid, corruptie, oneerlijkheid en bedrog.”
  +
  Een overzicht van het ANC haar geschiedenis
 2. 100.000 Zuid-Afrikanen vieren 100 jaar ANC (tijd.be)
  De president zei dat een lange weg is afgelegd sinds in 1652 Europese kolonisten in het land zijn aangekomen. ‘We hebben voor onze vrijheid met bloed, zweet en tranen gestreden’, aldus Zuma.
 3. Zuid-Afrikaanse ANC viert eeuwfeest (demorgen.be)

Vindt ook:

Multimediaproductie: ‘Er vloeit Afrikaner bloed in mij’ De multimediaproductie van Ilvy Njiokiktjien en Elles van Gelder over het trainingskamp van het Kommandokorps.
De extreem-rechtse beweging in Zuid-Afrika is ook een reactie op zwart nationalisme, zegt Frans Cronje, directeur van het Institute of Race Relations in Johannesburg.
‘Er is een oorlog gaande tussen zwarten en blanken. Er gaat in de toekomst nog veel bloed vloeien. Ik ga vechten voor het Afrikaner volk. Ik wil geen Zuid-Afrikaan meer zijn of mezelf met de regenboognatie associëren. Er vloeit Afrikaner bloed in mij.’

en:

 1. Stichting Afrikaner-Reddingactiefonds
 2. Onafhanklike Afrikaner-selfbeskikkingsekspedisie

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Cultuur, Geschiedenis, Nieuws en politiek and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Nieuwe uitdaging voor 100 jaar oude ANC

 1. Pingback: Apartheid of rassenverschil systeem #1 Verzwijging en Afzondering | Marcus' s Space

 2. Pingback: Apartheid of rassenverschil systeem #4 Kater voor de kerk | Marcus' s Space

 3. Pingback: Apartheid of rassenverschil systeem #5 Staatsopdrachten en Spiralen van Geweld tegenover Spiralen van Vrede | Marcus' s Space

 4. Pingback: Apartheid of rassenverschil systeem #6 Anno 2012 | Marcus' s Space

 5. Pingback: Aanhoudend Geweld en Corruptheid in Zuid-Afrika | Marcus' s Space

 6. Pingback: Hermeneutiek om uit te dragen #9 Fundamentalisme | Broeders in Christus

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.