Tzahal concert in Antwerpen zorgt voor beroering

Het is weer eens een hete brei geweest tussen Hamas en Israël.

Zoals bij alle vorige oorlogen van Israël tegen de bevolking van de door hen bezette (en in het geval van Gaza omsingelde/geblokkeerde) gebieden, zijn de context, de achtergrond en de historische wortels van het conflict de eerste slachtoffers van de media-oorlog die tegelijk met deze uitbarstingen van geweld losbreekt.

Foto van een optreden van de IDF-band

Foto van een optreden van de IDF-band

Het was een niet te voorzien gebeuren en daarom kon de voorstelling van het muziekkorps van het Israëlische leger niet als een provocatie aanzien worden, al werd het zo afgetekend. Hamas was begonnen met het beschieten van Israël en zoals elk land dat zich voelt aangevallen heeft dat land ook (terecht) gereageerd. Zij bleven aarzelen om een landoffensief aan te gaan en probeerden hun raketten doelgericht op Hamas leden te richten. Dat daarbij onschuldige slachtoffers bij vielen is één van die feiten en ongemakken welke een oorlog teweeg brengen.

Op zondag 18 november werd er vanwege de enorme vraag twee voorstellingen gegeven door de legerband van Tzahal die borg moest staan voor een vredevolle avond met een ongelofelijke ambiance. Vorige bezoekers van de Tzahalconcerten moesten niet meer overtuigd worden van de fantastische uitstraling en de meeslepende muzikale kwaliteiten van de IDF-band.

Gezien de spanningen in het Midden-Oosten gingen de concerten in een bijzonder sfeer door. Het tweede concert werd 10 minuten voor afsluiten stilgelegd vanwege een binnengelopen bommelding. Volgens organsiator David Vandeputte moesten er nog 3 liedjes worden gezongen maar was de avond toch een bijzonder succes waarvan de deelnemers zeer hebben genoten.

Intal met Palestina Solidariteit, Vrede vzw, Vredesactie en Association belgo-palestinienne hadden verscheidene bevriende organisaties opgeroepen om te komen betogen aan het Antwerpse Provinciehuis. Zij klaagden aan dat publieke middelen, zoals het Provinciehuis, gebruikt kunnen worden voor, volgens hen,  propaganda van de Israëlische kolonisatie en repressie. Terwijl zij pleiten voor een embargo tegen Israël konden zij hier het tegendeel bemerken, waarbij de acte de présence van Leterme (CD&V) en De Coninck (sp.a) kon beschouwd worden als een steun toezegging aan de Israëlisch bezetting. Onder druk hebben Yves Leterme en Monica De Coninck afgezegd als ‘eregasten’.

Brussels sp.a-lid, Fouad Ahidar. (Foto: John Moussiaux)

Brussels sp.a-lid, Fouad Ahidar. (Foto: John Moussiaux)

Aan één kant van de straat protesteerden leden van het NSA (extreemrechts) en aan de overkant mensen van Egalité (extreemlinks) in een betoging waar men Palestijnse sympathisanten kon vinden naast burgers en politici uit verschillende linkse bewegingen. Tegen de beweging Egalité werd er vorige maand nog door Laurette Onkelinx een klacht ingediend wegens antisemitisme.

Onder de slogans kon men horen: ‘met een lied vergeet je de bommen niet’, ‘hier cultuur, in Palestina de muur’, ‘geen koor van de dood, Palestina is in nood’, Israël trap het af, blijf toch van Gaza af’ en ‘ Tzahal terroriste, Belgique complice’.

Mario Franssen (Intal) als één van de initiatiefnemers zegt: “Een leger dat zoveel mensenrechtenschendingen op zijn naam heeft kunnen we niet zomaar in België propaganda laten voeren. Er zijn daarenboven ook nog Belgische politici die  hun steun wilden komen betuigen. Het is toch al een succes dat we er in geslaagd zijn om Yves Leterme (CD&V) en Monica De Coninck (sp.a) hun steun te doen intrekken. Het is onaanvaardbaar dat N-VA Ludo Van Campenhout als vertegenwoordiger stuurt. België moet een militaire embargo instellen tegen Israël.”

DeWereldMorgen.be -

Een 200-tal activisten protesteerde zondagmiddag aan het Provinciehuis van Antwerpen tegen het concert van het Israëlische legerorkest Tzahal. Ze vinden het niet kunnen dat de provincie een zionistisch oorlogsorkest in haar gebouwen toelaat, zeker nu Israël weer volop aan het bombarderen is in Gaza. – Foto: DeWereldMorgen

“We weten uit ervaring hoe moeilijk het is om toelating te krijgen om een solidariteitsevent rond Palestina te organiseren in de gebouwen van de stad. Nu zien we dat het Israëlische leger wel zonder problemen toelating krijgt. We vinden dat onbegrijpelijk en we hebben de plicht daartegen te reageren”, aldus nog Mario Franssen.

De organisatie Christenen voor Israel België, samen met B’nai Brith Antwerpen, kon bij het plannen van de concerten niet bevroeden dat Israël zou verplicht worden om een einde te maken aan de onophoudelijke raketbeschietingen vanuit Gaza op het zuiden van het land en dat de Hamasterreur zo prominent in de media-actualiteit zou spelen. Voorzitter David Vandeputte toonde dat zijn organisatie weet dat vrienden ervoor elkaar zijn in tijden van nood en overhandigde aan zijn Israëlische vrienden een cheque ter waarde van 25.000 euro. Het geld komt volgens Vandeputte goed van pas om de infrastructuur van de schuilkelders in de Joodse staat te verbeteren.

In een reactie tegen de verzamelde pers zei de hoofdredacteur van Joods Actueel: “De tijd dat Joden zich zomaar naar de slachtbank lieten brengen is voorbij! Israël heeft nu een eigen leger en dat zal zijn burgers verdedigen wanneer die worden aangevallen, tot spijt van wie het benijdt. Daarom zijn wie hier, om dat leger te eren en te steunen”.

“Israël bestookt Gaza enkel en alleen omdat er van daaruit raketten worden afgevuurd op Israël, dat bewijst ook het feit dat het leger geen actie onderneemt in de Westelijke Jordaanoever, ook Palestijns gebied.” vermeld verder Joods Actueel.

Het tijdschrift heeft wel een punt in het feit dat die groeperingen niet eerder op straat kwamen voor al de onschuldige Palestijnse slachtoffers in Syrië. “Het gaat deze demonstranten niet zozeer om liefde voor de Palestijnen, eerder om haat jegens Israël.” aldus Joods Actueel.

84 procent van de Israëlische bevolking staat nu achter de operatie ‘Zuil van verdediging’ . Als je daar de Arabische bevolking van Israël aftrekt kom je op het cijfer van 90 procent steun voor de oorlog. Slechts 12% is voor een grondoffensief mits dit te veel slachtoffers zou maken.

Voor minister van defensie Ehud Barak hangt zijn politieke toekomst af van deze oorlog. Hij heeft zich van Labour afgescheurd en is nu lid van de regering met een kleine  parlementaire fractie. Hij dreigde in de peilingen ten onder te gaan en hoop nu alsnog op een politiek heropstanding.

De Egyptische president Mohammed Morsi verklaarde dinsdagnamiddag (volgens het Egyptische persagentschap MENA) dat de ‘Israëlische agressie’ tegen Gaza later op de dag zal eindigen.

Morsi zei: ‘De inspanningen om een bestand te bewerkstelligen tussen de Palestijnse en Israëlische zijde zal de volgende uren positieve resultaten opleveren.’

Ondertussen mag men in het conflict niet vergeten dat Egypte ook een zeer belangrijke rol in de gijzeling van Gaza speelt. Egypte zou de grensovergang in Rafah onbeperkt kunnen openstellen voor personen en voor cargo, en daarbij zou feitelijk een eind komen aan de economische blokkade van de Gazastrook. Dat kan dan voor Israël het gedroomde scenario opleveren waarbij Gaza toegankelijk wordt via Egypte, wat een normaal economisch leven in Gaza mogelijk zal maken, zonder dat Israël zijn grensovergang hoeft open te stellen.

+

Lees verder, kijk en beluister:

 1. Extreemrechts én extreemlinks protesteren samen tegen Israël, scandereren “Hamas, alle Joden aan het gas” [beluister]
 2. Actiegroepen woest over aan optreden Israëlisch leger
 3. Israël steunconcerten lokken veel volk – 2de concert verstoord door bommelding
 4. Protest in Antwerpen tegen concert Israëlische legerband Tzahal
 5. Gaza: Hamasleider Jabari vermoord tijdens onderhandelingen wapenstilstand
 6. Gaza, waarom? Lucas Catherine legt uit
 7. “Israël handelt conform internationale rechtsregels”, prof. oorlogsrecht Jan Wauters in Terzake
 8. ‘Hamas kan nog radicalere Palestijnen intomen’ Interview Gershon Baskin, onderhandelaar tussen Hamas en Israël
 9. De VRT-censuur en het geval-Vranckx.

+++

 • #GazaUnderAttack | Netanyahu ‘s “Path” to popularity in Israel ~ Cartoon by @CarlosLatuff (occupiedpalestine.wordpress.com)
 • Hamas Dares Israel To Invade Gaza (warnewsupdates.blogspot.com)
  The top leader of Hamas dared Israel on Monday to launch a ground invasion of Gaza and dismissed diplomatic efforts to broker a cease-fire in the six-day-old conflict, as the Israeli military conducted a new wave of deadly airstrikes on the besieged Palestinian enclave, including a second hit on a 15-story building that houses media outlets.
 • Clinton flies in as Israel puts Gaza ground invasion ‘on hold’ (standard.co.uk)
  Israel — which has tens of thousands of troops massed along the border — has set a deadline of Thursday for the negotiations to succeed.Egypt is trying to broker a truce between Israel and Gaza’s ruling Hamas movement. An Egyptian intelligence source said “there is still no breakthrough and Egypt is working to find middle ground”.

  As diplomats sought to end the conflict, the violence in Gaza and southern Israel continued.

 • Poll: Majority of Americans say Israel’s Gaza offensive is justified (haaretz.com)
  almost 60 percent of Americans said they side with the Israelis, as opposed to 13 percent of U.S. citizens who said they sympathize with the Palestinians.
 • Israel should flatten Gaza like US flattened Japan: Ariel Sharon’s son (worldbulletin.net)
  Gilad Sharon, the son of former Israeli prime minister Ariel Sharon, has called for Israel to “flatten Gaza as the US flattened the Japanese city of Hiroshima in 1945 with an atomic bomb”.
  +
  “Either the Gazans and their infrastructure are made to pay the price, or we reoccupy the entire Gaza Strip. Otherwise there will be no decisive victory. And we’re running out of time – we must achieve victory quickly. This needs to end quickly – with a bang, not a whimper.”
 • Morsi Says Israel’s ‘Aggression’ Will End Today (gestetnerupdates.com)
  Egyptian president Mohammed Morsi says Israel’s “aggression” against Gaza will end Tuesday.
 • Protesters chant ‘Hamas, Jews to gas’ in Antwerp (jta.org)
  Several demonstrators can be heard chanting “Hamas, Hamas, all Jews to the gas” in recordings from the demonstration
  +
  One wing of the demonstration comprised members of center-left and extreme-left movements, including Fouad Ahidar, a Brussels alderman and member of the Socialist party SP-A. One of the protesters there carried a sign reading “Tzahal, you are stinking murders” (sic).

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Nieuws en politiek and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Tzahal concert in Antwerpen zorgt voor beroering

 1. Pingback: Protest against Tzahal concert in Antwerp | Marcus' s Space

 2. Pingback: Uit de Oude Doos: Israël versus Hamas | Stepping Toes

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.