Geïnstitutionaliseerde discriminatie

Trayvon Martin Protest - Sanford

Trayvon Martin Protest – Sanford (Photo credit: werthmedia)

In Disconnected blacks and whites kijk ik naar een nog steeds niet opgelost probleem in de Verenigde Staten van Amerika.

Vorige week vertelde een naar Israël 30 jaar uitgeweken Jood hoe er vroeger in bepaalde parken in de States bordjes hingen met “honden en Joden niet toegelaten”. De zwarten zijn ook jaren aan een stuk opzij geschoven en worden nog steeds met de beschuldigende vinger na gewezen.

Reeds meerdere decennia is de ganse Amerikaanse samenleving er gericht op het welzijn van de blanke populatie met de blanke, heteroseksuele man voorop. Maar Europa mag de ketel niet verwijten dat hij zwart ziet. Ook hier heerst een megalomane ziekte in het kapitalistische droomwereldje. Ook al moet ik toegeven dat er regelmatig kleurlingen of allochtonen hun boekje te buiten zijn gegaan of iets mispeuterd hebben, geven vele blanken hier maar al te graag ook andere volken de schuld van allerlei problemen.

Michael Onkelinx las de reacties in de Knack en het Nieuwsblad op het artikel over de zwarte Trayvon Martin die met een zakje Skittles en een blikje Ice-Tea, met de kap van zijn bloes op zijn hoofd voorbij ene George Zimmerman wandelde.
Als verantwoordelijke voor de Buurtwacht en uit een trotse racisten familie komende, volgde George Zimmerman de jongeman met zijn capuchon. Hij belde de politie en meldde dat hij een jongeman zag die verdacht rondliep, waarschijnlijk drugs gebruikte en naar huizen keek. Tegen het advies van de politie in, reed George achter de jongeman aan en stapte uit. Hij startte een confrontatie waarbij Zimmerman zich zo danig bedreigd voelde doordat volgens zijn zeggen Trayvon hem zou hebben aangevallen. Hierbij verdedigde Zimmerman zich dan met het schieten op deze ongewapende jongeling die met een kogel in het hart de dood vond.

Openbare aanklagers stellen dat Zimmerman, die ook wel beschuldigd is van seksueel misbruik van een vrouw en niet zo brandschoon is als hij zich voordoet, het recht in eigen hand heeft genomen nadat zijn wijk in Sanford was geplaagd door een reeks inbraken.

De dood van Martin leidde vorig jaar tot demonstraties van tienduizenden mensen. Burgerrechtenleiders kwamen naar Sanford omdat Zimmerman niet onmiddellijk werd opgepakt.

13 juli, is er een eind gekomen aan de lange rechtszaak tegen Zimmerman. Het oordeel van de jury – die volledig uit vrouwen bestond – is dat de aanklagers niet hebben kunnen bewijzen dat Zimmerman schuldig is aan (tweedegraads) moord ofwel doodslag. Om schuldig te worden bevonden aan tweedegraads moord zou de jury ervan overtuigd moeten zijn dat Zimmerman Martin om het leven bracht omdat hij gedreven werd door ‘slechte bedoelingen of haat’ en door een gebrek aan respect voor leven. Bij doodslag zou bewezen moeten worden dat Zimmerman opzettelijk iets deed dat resulteerde in Martins dood.
Hij werd onschuldig bevonden onder de noemer van zelfverdediging.

Het is lang geleden dat een moord in de Verenigde Staten zoveel beroering heeft losgeweekt, na de dodelijke schoten van buurtwachter George Zimmerman (28) op de ongewapende 17-jarige Afro-Amerikaan Trayvon Martin.

“Blank tegen zwart”, noemden snelle commentaren het. Vijftig jaar na de burgerrechtenbeweging duikt de pijnlijke vraag op hoe diep racisme en etnische vooroordelen nog steeds in de Amerikaanse samenleving geworteld zijn. Terwijl de meeste zwarten ervan overtuigd zijn dat Zimmerman definitief schuldig is, meent onder de blanken een kleine minderheid van slechts elf procent hetzelfde. Daardoor dringt de vraag zich op of de huidskleur het oordeel en het denken van de gemiddelde Amerikaan bepaalt.

Die neger zal het wel gezocht hebben”, “er schieten zoveel negers de blanken dood en daar hoort ge niks over” en “dan moest hem zijn kap maar aflaten”. Drie voorbeelden van hoe snel wij zijn om het slachtoffer te beschuldigen als de dader blank is. Dit gedrag zie je ook vaak bij verkrachtingen waarbij uitdagende kledij, alcohol of eender welk excuus goed is om de verkrachter goed te spreken.
Het is dat gedragspatroon dat weergeeft dat ook wij, hier in ons brave Europa, in een maatschappij leven waarbij racisme, seksisme en zoveel andere vormen van discriminatie hebben toegelaten als onderdeel van onze maatschappij. Wanneer een mens een mens doodschiet, is diegene die schoot de dader. Wanneer zijn huidskleur, geslacht of geaardheid daarin iets verandert, zijn we fout bezig.

Obama noemde de dood van de Afrikaans-Amerikaanse tiener een tragedie en zei dat het land naar manieren moet zoeken het wapengeweld in te dammen. Op dat vlak is de regering van Obama langs vele kanten al tegengewerkt en kunnen de vele schietpartijen met meerdere onschuldige slachtoffers precies de zinnen van de Amerikaanse meerderheid niet raken.

Veel mensen in de VS hebben met verbazing gereageerd op de vrijspraak van Zimmerman.
De vader van Trayvon twitterde na de uitspraak dat hij weet dat zijn zoon trots is op het gevecht dat iedereen voor hem heeft geleverd. Hij schreef verder dat zijn hart is gebroken.

Procureur-generaal Eric Holder noemde maandag de moord op Trayvon Martin een “tragisch, onnodige schieten,” en zei dat het ministerie van Justitie “de feiten en de wet” zal volgen naargelang bewijsmateriaal zich voor doet. Na het herzien van al de bewijsvoeringen zal men ook nagaan of er federale strafrechtelijke vervolging kan worden gerechtvaardigd.

In zijn eerste commentaar sinds de vrijspraak van George Zimmerman in de zaak Martin, zei Holder dat de 17-jarige dood een kans voor de natie biedt om eerlijk te spreken over ingewikkelde en emotioneel geladen kwesties. Hij zei dat de natie een kans niet moet af  zien om in de richting van een beter begrip voor elkaar te komen.

Lees hier over meer:

 1. Schietende burgerwacht pleit zelfverdediging in Florida
 2. Geen DNA van Trayvon Martin gevonden op buurtwachters wapen
 3. ‘Racismeproces’ rond doodgeschoten zwarte tiener van start
 4. Trayvon Martin en het geïnstitutionaliseerde racisme
 5. Jury in zaak doodgeschoten Trayvon Martin breekt overleg af
 6. Schietende buurtwacht Florida onschuldig verklaard
 7. Zimmerman krijgt zijn wapen terug: “Hij heeft het nodig”
 8. Zaak Trayvon Martin: ‘Nu is justitie aan zet’
 9. George Zimmerman terecht vrijgeproken in zaak-Trayvon Martin (Dagelijkse standaard)
 10. George Zimmerman vrijgesproken van moord Trayvon Martin (Joop)
 11. VS houdt adem in na vrijspraak voor man die zwarte tiener doodde

+++

 • George Zimmerman Accused Of Child Molestation Of Family Member (indyhiphop.com)
  According to Black America Web, George Zimmerman is far from out of the woods legally! The word is that a woman allegedly related to George Zimmerman and his family told investigators that members of Zimmerman’s family were boastfully proud racists and that Zimmerman sexually molested her for several years.
 • Modest Public Interest in Close of Zimmerman Trial | Pew Research Center for the People and the Press (policyabcs.wordpress.com)
  Are we our brother’s keeper?  American seems to be increasingly divided in its opinions of what happens and even in simply taking notice.The verdict in Florida regarding the shooting of an unarmed teen should raise concern and key questions about guns, court systems, legal justice, race relations, and many other issues of import for the state of our Nation’s social fabric and for the future of an increasingly diverse if separate America.  This separation seems to include what we notice and what we care about.
 • Donald Trump: “George Zimmerman’s No Angel.. Not Going to Heaven Too Quickly” (newstalkcleveland.com)
  Donald Trump is never a man to keep his opinions to himself and today he finally chimed in on the George Zimmerman verdict, admitting that he doesn’t have a problem with the verdict, but still doesn’t support Zimmerman’s actions on the night  he shot and k!lled Trayvon Martin.During a call-in interview with Fox and Friends,Trump said Zimmerman was “no angel” and believes he should leave Florida as soon as possible.
 • 13 arrested as vandalism, violence mar LA’s Zimmerman protests (globalnews.ca)
  Protesters ran through Los Angeles streets Monday night, breaking windows, attacking people on sidewalks and at one point raiding a Wal-Mart store, while others blocked a major freeway in the San Francisco Bay Area in the third night of demonstrations in California over George Zimmerman’s Florida acquittal in the shooting death of Trayvon Martin.Thirteen people were arrested after multiple acts of vandalism and several assaults in Los Angeles’ Crenshaw District, Mayor Eric Garcetti and Police Chief Charlie Beck said at a news conference.
  +Acquittal in Trayvon Martin death sparks protests across US
 • AG calls Martin killing an ‘unnecessary shooting’ (fresnobee.com)
  Attorney General Eric Holder on Monday called the killing of Trayvon Martin a “tragic, unnecessary shooting,” and said the Justice Department will follow “the facts and the law” as it reviews evidence to see whether federal criminal charges are warranted.In his first comments since the acquittal of George Zimmerman in the Martin case, Holder said the 17-year-old’s death provides an opportunity for the nation to speak honestly about complicated and emotionally charged issues. He said the nation must not forgo an opportunity toward better understanding of one another.
  +
  “There is a federal prosecution that theoretically is possible, but I’m sure federal prosecutors would think long and hard, given the state of the evidence, whether they would try to pursue that,” said Scott Sundby, a former federal prosecutor who teaches criminal law at the University of Miami law school. “You’d have to prove that George Zimmerman was seeking out to commit the crime against Trayvon Martin, specifically because he was African-American.”
 • Zimmerman’s Parents In Hiding From ‘Enormous Amount Of Death Threats’ – Watch Exclusive Interview With Barbara Walters (patdollard.com)
  George Zimmerman immediately went back into hiding after being acquitted of murder in the shooting death of Trayvon Martin, his parents told Barbara Walters in an exclusive interview with ABC News, adding that they haven’t seen him since he left the courthouse.The Zimmermans said that because of “an enormous amount of death threats,” they, too, have remained in hiding and still don’t feel safe enough to return to their home in Orlando, Fla.
  +
  Robert Zimmerman said the case brought against his son had “nothing to do with the facts” and that law enforcement didn’t want to pursue a case against George Zimmerman until a special prosecutor was appointed and it became “a political decision.”
 • ‘No doubt’ Zimmerman feared for his life in shooting incident (itv.com)
  One of the jurors who found George Zimmerman not guilty of the fatal shooting of Trayvon Martin has said she had “no doubt” he feared for his life in his struggle with the unarmed black teenager, and that was one of the key moments in the not guilty verdict.
 • Martin Madness Continues (boyculture.com)
  Even as gay rights makes strides forward, black issues have been dealt serious blows, first from the Supreme Court, and now from the not-so-Supreme Florida courts.
  +
  “all but probably one” of the jurors believed the screams on the tape were that of Zimmerman and not MartinIn an interview with CNN, the woman, who was identified as Juror B37, is the first person from the jury to speak to the media about the case.

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Nieuws en politiek and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Geïnstitutionaliseerde discriminatie

 1. Pingback: Een eerste vraag: Waarom leven wij | QuestionTime – Vragenuurtje

 2. Pingback: Een eerste vraag: Waarom leven wij – Questiontime – Vragenuurtje

 3. Pingback: Jeruzalem en Joodse en Christenen hun angst voor uitsluiting – Jeshuaisten / Jeshuaists

 4. Pingback: Waarom vele van onze broeders zich stil houden voor de buitenwereld – Jeshuaist

 5. Pingback: Gemelde antisemitische voorvallen neemt toe | Marcus Ampe's Space

 6. Pingback: Wanneer Joden uitschelden een routine werd | From guestwriters

 7. Pingback: Constant schuldig verzuim in 2020 als het om ongelijkheid draait | From guestwriters

 8. Pingback: Wat wil “Met een kijk op de wereld” wel brengen – Some View on the World

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.