14-18 Musical spektakel te Mechelen

De spektakel-musical 14-18, de grootste productie ooit voor Studio 100 kon in voorverkoop reeds een 110.000 tickets aan de man brengen. Het is niet snel gezien in België dat mensen aanschuiven in de rij om naar het theater te gaan, maar voor dit spektakel hadden velen het wel voor over.

Drie jaar geleden, met de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog dichterbij komende, ging Frank Van Laecke naar Gert Verhulst van Studio 100 (can de kinder producties  en Plopsa pretparken) om ideeën te stuiteren voor een groots project. Verhulst werd onmiddellijk omarmd door Van Laecke zijn plan om “het grote en epische” te voorschijn te toveren in een musical spektakel, waarbij zij het idee wensten te geven dat de toeschouwer midden in de gebeurtenissen zit. Zij wensten dat het landschap kon bewegen in zulke mate dat het publiek de indruk zou hebben dat zij deel uitmaken van een live filmset.

De Belgische componist en dirigent Dirk Brossé, die niet vies is om theater en filmmuziek te componeren kon in dit project ook zijn voorkeur om gevoelens in muziek weer te geven goed waar maken.  Vandaag is hij ook in de focus voor  de Consonant Classical Challenge.

Hij is veel meer een tonale componist, en iemand die niet bang is van emotie en een muzikale diversiteit durft  te brengen die diep ontroerend kan zijn en die kan doen beklijven.

Het was vrijdagvoormiddag op de koppen lopen aan het kantoor van UiT in Mechelen. De Mechelaar stroomde massaal toe om tickets aan halve prijs te bemachtigen voor de avant-première van de musical ’14-18′ in de Nekkerhal, een productie van Studio100 en één van de grootste musicalproducties ooit in Vlaanderen. Dat leidde sinds de vroege uurtjes in die ochtend tot een lange file van geïnteresseerden langs de gevel van het stadhuis tot aan de Befferstraat.

Voor de avant-première op 17 april 2014 kregen de Mechelaars de eerste kans en zij leken deze gretig te willen grijpen.

De repetities voor de première op zondag 20 april lopen volop. Voorzeker zal deze musical vele harten kunnen prikkelen met haar verhaal van liefde, gemis, familie en vriendschap tegen de achtergrond van het monster van Wereldoorlog I (1914-1918). Voor deze musical werden kosten noch moeite gespaard: het podium zal maar liefst twee voetbalvelden groot zijn. Doordat de tribune met 1800 zitplaatsen 150 meter naar voor en naar achter kan schuiven, zal je als toeschouwer kunnen in- en uitzoomen op het spektakel dat een prijskaartje heeft van een €9 miljoen.

Het is geen kleine opdracht dat het team is aangegaan om een beeld te vormen van wat het effect kan zijn van zo’n grote, alles verwoestende oorlogsmachine op gewone jonge mensen die eigenlijk niet weten waar ze in stappen.

Tegen de achtergrond van het monster van de Grote Oorlog wordt met een verplaatsbare  tribune een indrukwekkende scène met een speelvlak van 2 voetbalvelden een entourage gebracht waarbij het publiek in die velden van toen kan gebracht worden.  Alles draait rond beweging. De tribune kan een afstand afleggen van een halve meter per seconde. Door de beweegbare opstelling kun je inzoomen op intieme momenten en uitzoomen bij vergezichten.

Kortom, een ervaring die je als kijker niet onberoerd zal laten!

+

Lees meer in: Find more about this musical: A good team to guaranty a musical about the First World War

+

nekkerhal in opbouw voor musical 14 18

Vind:

Spektakel-Musical 14-18

Mechelaars in de rij voor avant-première musical 14-18

Nekkerhal in opbouw voor musical 14-18

Vanaf  20 April in de Nekkerhal
Nekkerspoel-Borcht 9999, Mechelen
www.1418.nu

Studio 100 Spektakel-Musical 14-18

CAST

Jelle Cleymans = Jan
Jonas Van Geel = Fons
Bert Verbeke = Albert
Lander Depoortere = Kamiel

Enhanced by Zemanta

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Ballet + Dance/Dans, Cultuur, Geschiedenis and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.