Waar zijn de klauwende Vlaamse Leeuwen gebleven 1 Voetbalfans

De afgelopen weken zag België een ongekende Belgicistische gekheid over zich heen vliegen. In verscheidene horecazaken werd er gretig geprofiteerd van de voetbalgekte die massa’s mensen op de been brachten om op openbare plaatsen samen te komen er uit de bol te gaan terwijl zij enkele liters Belgisch bier lekker hun schorre kelen lieten smeren.

Rock Werchter

Rock Werchter in vroegere tijden van haar 40 jarig bestaan (Photo credit: Wikipedia)

Op Rock Werchter vreesde men zelfs dat de hoofdattractie van zaterdagavond, Triggerfinger het zou verliezen tegenover de Rode Duivels. Niets was minder waar. Aan het hoofdpodium van Rock Werchter stond een uitzinnige massa volk. Ruben Block en co. schudden er de strakste set van hun carrière uit hun mouw en overtuigden iedereen die het voetbal links liet liggen. Al na enkele noten muziek lieten Ruben Block en co. niet alleen de fans volledig uit hun dak gaan, ze hadden ook de laatste twijfelaars overtuigd en zelfs een resem voetbalfans terug naar de mainstage gelokt.

Op andere plaatsen in het land waren echter wel verscheidene mensen die er niet tegen op zagen om in de plenzende regen te joelen en te tieren voor hun grote fans in het zonnige Brazilië.

Terwijl Triggerfinger duidelijk profiteerde van de underdogpositie en strakker speelde  dan ooit, die volgens de Gazet van Antwerpen schrijver met een energie was die ze tot nog toe bij geen enkele andere band op de weide zagen.

Festivalgangers die onze Duivels zagen verliezen, zullen later spijt hebben dat ze er bij Triggerfinger niet bij waren.

schreef Thalisa Devos in Triggerfinger de echte winnaar van de avond

triggerfinger de echte winnaar van de avond

Triggerfinger de echte winnaar van de zaterdagavond

Stromae 2011.jpg

De vroegere Opmaestro, nu Stromae die met zijn tweede single “Alors on danse” dat Humo’s Pop Poll 2010 “Beste nummer nationaal” behaalde en in meer dan tien landen de hoogste regionen van de hitparade bereikte en nu doorbreekt in de Verenigde Staten van America

Terwijl een ijzersterk Kings of Leon Rock Werchter zondagavond vakkundig opwarmde voor het optreden van afsluiter en nieuwe wereldveroveraar Stromae, kon ik niet nalaten te denken hoe andere Amerikaanse rockers  vele jaren terug heel andere nummers uit hun hoed toverden en eenheid wisten te brengen ook al was het met veel wapengekletter en veel bloedverlies.

Jan Wolsheimer die initiatiefnemer is van Fifa la Favela, een actie waarbij Nederlanders bij ieder doelpunt van het Nederlands Elftal en Brazilië geld doneren aan zendingsprojecten, zei voor de aanvang:

“Volgens schattingen van Amnesty International leven er in Brazilië zo’n 7 miljoen kinderen op straat. Drugsverslaving, lijm snuiven, prostitutie en kleine criminaliteit is onder straatkinderen wijd verbreid. Een land wat haar eigen kinderen geen toekomst kan bieden, zou geen cent moeten uitgeven aan dit sportevenement wat veel meer gaat kosten dan het de regering van Brazilië zal opleveren!”

“Het WK in Brazilië staat nog sterker dan vorige WK’s in het teken van onrecht tegen met name de arme bevolking van de favela’s, de sloppenwijken waar 11,4 miljoen Brazilianen wonen! Volgens de officiële cijfers van de Braziliaanse regering moesten 170.000 mensen gedwongen verhuizen om plaats te maken voor de wereld-kampioenschappen. Men zou daarvoor een vergoeding én vervangende woonruimte krijgen. In 60% van de gevallen is dat niet gebeurd. De wérkelijke cijfers van deze huisuitzettingen liggen vele malen hoger.”

Dat mensenrechten met geweld werden overtreden in Brazilië kon niet veel aardse voetbalwezens deren. Dat er weer eens miljarden in handen kon vallen van mensen die het al lekker breed hebben terwijl corruptie welig kon tieren en het slechte onderwijs en de soms erbarmelijke gezondheidszorg er nog meer op achteruit konden gaan door die miljoenen investeringen in het megalomane voetbalproject en dat duizenden Brazilianen het afgelopen jaar de straat op gingen om hun ongenoegen te ventileren mocht de vele voetbalfans worst wezen.

Hij vindt voetbal wel een geweldige sport, maar tegelijkertijd mogen we onze ogen niet sluiten voor het onrecht in Brazilië tijdens het WK.

Zelfs de Paus Franciscus, zelf een voetbalfan ontging de kans van het voetbalgebeuren niet om zijn hoop uit te spreken dat het wereldkampioenschap voetbal een “viering van de solidariteit tussen volkeren” kon worden. Hij zei dat voetbal ook “een mogelijkheid biedt voor de dialoog, het begrip en de wederzijdse menselijke verrijking”. Franciscus legde uit dat het bij sport om drie dingen gaat: trainen, een eerlijk spel en eer onder de spelers.

De wedstrijden voor de wereldbeker zouden in vele dorpen in België niet onopgemerkt voorbijgaan. Zelfs op nieuwsredacties van radio en televisie zenders leek de voetbalgekte velen uitzinnig te maken en ons te willen doen geloven dat heel België zich schaarde achter de Rode Duivels. Politiek nieuws kreeg bijna geen aandacht in de visuele pers.

Bij de politici ging veel te laat een belletje rinkelen.

Jenneval verliest die Brabançonne

Jenneval verliest die Brabançonne (Photo credit: Wikipedia)

Mechels Schepen van Economie Wim Jorissen (N-VA) vindt dat de WK voetbalgekte een gemiste kans is voor de Vlaamse beweging.Volgens hem heeft de Vlaamse beweging een fout gemaakt door niet in een eerdere fase een aantal merchandising producten op basis van de Vlaamse Leeuw rond het WK en de Rode Duivels te ontwerpen. Veel te laat zagen zij in dat het WK verhaal een Belgisch verhaal kon worden. Want plotseling leken heel wat mensen toch die Brabançonne te kennen, zonder zoals een bepaalde minister het Franse volkslied te zingen.

Vele Belgen gingen over tot het tekenen van de Belgische vlag op hun wang en begonnen zich te kleden in de driekleur met zwart, geel en rood.

Sinds 2 maart 1997 stond het kijkcijferrecord voor de Vlaamse televisie op naam van “Schalkse ruiters” met 2.278.675 kijkers. Geen enkel programma wist de voorbije 17 jaar beter te scoren. Tot de Rode Duivels het moesten opnemen tegen de Verenigde Staten. Zij kregen 87.890 extra kijkers voor het scherm en haalden zo een totaal van 2.366.565 kijkers en een marktaandeel van 85,4 procent. Opvallend gezien het late uur van de wedstrijd. Daarnaast volgden nog eens 475.000 mensen de wedstrijd buitenshuis.

De WK-kwartfinale Argentinië-België kon dat kijkcijfer niet verhogen. Zaterdag werd de match op televisie door 1.938.618 kijkers gevolgd op Sporza, goed voor een marktaandeel van 83,6 procent.  Het hoogtepunt van de wedstrijd wat het aantal kijkers betreft, was om 19.50 uur op te merken. Op dat moment keken er 2.176.603 mensen, een marktaandeel van 88 procent.

Dat het record nu niet verbroken is, heeft verschillende oorzaken. Zo keken een recordaantal mensen buitenshuis: 540.000. Daarnaast zijn er ook al heel wat mensen op vakantie.

Meer dan 2 en een kwart miljoen kijkers hebben het WK-duel Zuid-Korea-België op televisie gevolgd.

Maar tienduizenden supporters volgden de match op een groot scherm in hun buurt. Meerdere steden hadden voor grote schermen op hun Grote Markt gezorgd.

Acht minuten, zo lang konden de Belgen dromen van een halve finale in Brazilië. Een passje van Angel di Maria week af op de voet van Jan Vertonghen en kwam zo in de loop van Gonzalo Higuai die in één tijd het nationale doembeeld op het scorebord trapte en een einde maakte aan de Rode duivels hun beste prestatie aller tijden op een wereldbeker sinds Mexico 1986 waar Maradona in de halve finale de droom van de Rode Duivels aan diggelen sloeg.

De Franstalige krant La DH laat op haar website de voormalige Rode Duivel Enzo Scifo de nederlaag ontleden.

“Wat de mensen van deze nederlaag zullen onthouden, is een vorm van onmacht. De wedstrijd laat ons toch achter met een smaakje van ‘te weinig’.”

Ook de krant zelf ziet het zo.

“Er waren mogelijkheden om voorbij deze Argentijnen te geraken, die wonnen zonder uit te blinken.”

Supermarkten waren een uur vroeger dicht gegaan en klanten belden massaal hun reserveringen op restaurant af. Maar de drank en vlees verkopers konden zeker niet klagen, want de Belg liep massaal dingen te kopen voor barbecues en drankfestijnen.

Vorig jaar heeft de Confederations Cup 303.000 banen gecreëerd en 6,8 miljard euro in de economie gepompt. Dit jaar wordt verwacht dat de Wereldbeker drie keer zoveel in het laatje zal brengen.

Minister van Sport Aldo Rebelo haalde alles uit de kast om de slechtnieuwsshow en de bakken kritiek op de voorbereidingen van de Wereldbeker te parereren, waarbij hij, om echt alle buitenlandse kritiek de das om te doen, bezweerde:

‘De jaarlijkse organisatie van het Carnaval is veel ingewikkelder dan die van een Wereldbeker. Het Braziliaanse Carnaval trekt zes miljoen bezoekers, de Wereldbeker 600.000 uit het buitenland en drie miljoen uit Brazilië zelf.

De Braziliaanse kerkleiders kloegen dat er miljoenen werden uitgegeven voor de bouw van voetbalstadions, terwijl de dienstverlening aan de armen en in het bijzonder in de sectoren van het onderwijs, de gezondheidszorg en het transport nauwelijks vooruitgang wordt geboekt. Met een brochure die rode kaarten uitdeelt voor de aan het WK gelieerde onteigeningen, verspilling van belastinggelden en de privatisering van de sport mengen de kerkleiders zich nadrukkelijk in het debat over de bestemming van overheidsgeld.

Elio Di Rupo juicht bij de overwinning van de Rode Duivels op het WK © belga.

Voor Di Rupo is het duidelijk dat als de regering deze promotiecampagne die wij met dit evenement mochten ondergaan, zelf hadden moeten betalen, dan waren we nu blut geweest.

Hij lachte en zei:

“Nous serions ruinés.”

Voor het bereiken van het WK zelf ontvangt de Belgische Voetbalbond sowieso ook 5,8 miljoen euro en door zich voor de achtste finales en daarna ook voor de kwartfinales te plaatsen werd daar nog eens 4,5 miljoen aan toegevoegd (kwartfinalisten krijgen van de FIFA immers 10,2 miljoen euro). Hadden de Rode Duivels ‘all the way’ gegaan en de wereldtitel veroverd, had hen dat overigens in totaal ruim 25 miljoen euro opgeleverd.

De economie kwam eindelijk weer eens lekker te draaien en miljoenen werden aan gadgets besteed. De cafés en diegenen die grote schermen opgezet hadden, waren de grote winnaars in dit WK, want die lokten massa’s extra klanten met hun schermen.

De restaurants daarentegen zagen de keerzijde van de medaille. Sommigen sloten sowieso als de Belgen speelden, anderen dekten de tafels zwart-geel-rood om toch nog een voetbalsfeertje mee te geven.

De hele enthousiaste menigte die bereid was geld uit te geven aan al die gadgets, vlaggen en drank heeft er toe bijgedragen dat er tenminste iets was dat kon opveren na de verkiezingen van 25 mei, en dat is mooi meegenomen in tijden van slinkende economische groei.

Maar bij al die voetbalfans waren er zovelen die enkele maanden hard riepen te roepen dat België moest gesplitst worden en Vlaanderen een aparte republiek diende te worden. Nu leken zij ineens verenigd te zijn met al die vreemdelingen en Walen om zich samen achter België en een symbool voor België te scharen.

Waar waren ineens al die fervente Vlamingen naar toe?

+

Vervolg: Waar zijn de klauwende Vlaamse Leeuwen gebleven 2 Mondgesnoerde Vlamingen

Alors on danse

Alors on danse (Photo credit: Wikipedia)

+

Aanvullend om te lezen:

 1. Goede mensen en verborgen christenen
 2. Franse kerkleiders kritisch voor het meer consumeren.

In de pers en op het net:

 1. Het Brazilië van de Copa
 2. Wie wordt er beter van het WK Voetbal?
 3. WK-gekte op VRT
 4. De Voetbalgekte weergegeven door de Gazet van Antwerpen
 5. Sterven op een trapveldje in Salvador
 6. WK gekte is gemiste kans voor Vlaamse beweging
 7. Voetbalgekte: tijd voor de 80/20 norm
 8. Voetbalgekte, tot in de kleinste dorpen.
 9. Voetbalgekte in Ronse
 10. De voetbalgekte breekt ook in Neeroeteren los ( België – Algerije)
 11. Belgian Red Devils Makeup Look
 12. Die Belg bezoek het vaderland. – This Belgian visits his land of birth.
 13. Mag een christen naar het WK-voetbal kijken?
 14. Belgische droom eindigt in kwartfinale
 15. Rode Duivels en KBVB verdienen goed aan Wereldbeker

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Crisis, Cultuur, Economie, Feesten, Nieuws en politiek, Wereld om ons heen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Waar zijn de klauwende Vlaamse Leeuwen gebleven 1 Voetbalfans

 1. Pingback: Waar zijn de klauwende Vlaamse Leeuwen gebleven 2 Mondgesnoerde Vlamingen | Marcus' s Space

 2. Pingback: Waar zijn de klauwende Vlaamse Leeuwen gebleven 3 Blokkerende Walen | Marcus' s Space

 3. Pingback: Waar zijn de klauwende Vlaamse Leeuwen gebleven 4 Eigen benen | Marcus' s Space

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.