15 jaar cel geëist voor leider Sharia4Belgium

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 15 jaar cel geëist voor Fouad Belkacem (32), de leider van de inmiddels opgedoekte radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, in het terrorismeproces voor de rechtbank in Antwerpen.
Tegen Syriëganger Jejoen Bontinck is 4 jaar gevangenis en 6000 euro boete geëist voor zijn deelname aan terroristische activiteiten.

In het grootste terrorismeproces ooit gehouden in België staan in totaal 46 verdachten terecht voor onder meer deelname aan een terroristische beweging en het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië. Opvallend is wel dat voorlopig nog veel van de verdachten zich in Syrië blijken te bevinden. Van enkelen wordt zelfs vermoed dat ze zijn omgekomen tijdens gevechten.

Maximumstraf

Belkacem is volgens het OM de grote schuldige en zou daarom dan ook de maximumstraf moeten krijgen. Men kan niet naast hem en de andere leiders van de organisatie kijken die een ,,verpletterende verantwoordelijkheid” dragen aldus het OM.
Naast een celstraf eiste het OM ook een boete van 30.000 euro voor Belkacem.

Voor andere 15 kopstukken van Sharia4Belgium eiste Federaal aanklager Ann Fransen celstraffen van 8 tot 15 jaar en boetes tot maximaal 30.000 euro. Ze hadden jongeren geïndoctrineerd met hun salafistisch jihadistische ideologie en gerecruteerd voor de gewapende strijd in Syrië. Dat jihadistische strijdgebied was de gedroomde opportuniteit voor het realiseren van hun doelstelling: het oprichten van een islamitische staat met shariarecht. Tegen andere leden, lager in de hiërarchie, werden celstraffen tot 10 jaar gevorderd.

Nood tot bescherming van democratie en rechtstaat

Federaal aanklager Ann Fransen vindt dat onze democratie en rechtstaat beschermd moet worden tegen groeperingen als Sharia4Belgium en dat ze op alle vlakken bestreden moeten worden. Onze maatschappij moet bovendien maatregelen nemen om te voorkomen dat ze meer aanhang krijgen en hun ideologie van geweld en haat verder kunnen verspreiden.

Wij moeten ons er ook bewust van zijn welke schade de oproertaal van Fouad Belkacem voor onze aanrichtte. Er is niet enkel de verscheuring in de gezinnen en het verdriet van de ouders en familieleden voor de jongeren die zo ‘gehersenspoeld’ waren geworden dat zij bereid waren hun leven te geven voor ‘het geloof’. Veel van de jongeren die naar Syrië gingen, verwerden er volgens Fransen tot “onmenselijke personen” die afschuwelijke daden stelden tegenover mensen die een ander geloof aanhangig zijn, omwille van een “verwerpelijke interpretatie van de islam”.

Streetdawa’s

Brian De Mulder (21), ooit talentvolle voetballer in de jeugdreeksen van Beerschot

Brian De Mulder (21), die zich nog steeds in Syrië bevindt, kreeg 15 jaar. Eerder zat hij reeds  enkele weken in de gevangenis met Fouad Belkacem. Hij is de man die als straatprediker (streetdawa) kon opgemerkt worden en niet bang was om dreigementen te uiten. Op zijn You Tube-kanaal verschenen videoboodschappen die Azeddine K.B. gemaakt had en waarin uittredend defensieminister Pieter De Crem, de Nederlandse PVV-politicus Geert Wilders en ook de Belgische bevolking bedreigd werden.

Die predikers die wij ook op You Tube kanalen kunnen terug vinden blijken zeer bewust te zijn van hun  zaak, maar ook uit getapte telefoongesprekken blijkt dat er van die ‘hervormden’ werkelijk trainingen zijn gaan volgen (o.a;. in de Ardennen) en ook deelnemen aan de gewapende strijd.

Slachtoffer

Bij het voorlezen van de strafeisen was er nogal wat rumoer in de rechtbank. Zo riep de ex-militair en vader van Jejoen Bontinck, Dimitri, ,,schandalig”, toen hij hoorde dat zijn zoon 4 jaar de cel in zou moeten.

De vader van Syriëstrijder Jejoen (19), die in juni ook al veroordeeld was omdat rechter vond dat het bewezen was dat hij zijn vroegere vriendin had vastgehouden op een hotelkamer en dat hij haar geslagen had, is niet in onbesproken figuur.

© photo news. Jejoen Bontinck (links) met zijn advocaat. Fouad Belkacem was vandaag niet aanwezig.

Volgens hem is Jejoen, die eind vorig jaar met veel publicitair vertoon uit Syrië werd teruggehaald door zijn vader,  Dimitri Bontinck. Vader en zoon verbleven korte tijd in het Nederlandse Zierikzee, waarna Jejoen zich aangaf bij de Belgische autoriteiten. Hij zou nog wel moslim, maar niet meer radicaal zijn.vooral slachtoffer, mede omdat hij gevangen zat in Syrië.

Jejoen die zijn studies publiciteit verder ging afwerken na zijn Syrië avontuur is volgens zijn vader nog wel moslim, maar gematigder.

“Hij draagt geen djellaba meer en hij kust nu ook zijn tantes weer, dat deed hij voordien niet.”

Jejoen werkte mee met justitie en legde belastende verklaringen af over andere leden van Sharia4Belgium waardoor hij i n dit proces geen onbelangrijke dubbelrol kreeg van zowel verdachte als kroongetuige. Hij legde ondermeer belastende verklaringen af over zijn voormalige ‘broeders’ – ook over vermeende Nederlandse strijders, zo bleek eind augustus in de zaak tegen de Somalisch-Nederlandse terreurverdachte Mohamed Abdiuwahab A. (19). Deze ex-Syriëstrijder uit Delft was volgens het Openbaar Ministerie van plan een overval te plegen en met de buit de jihad te financieren.

Jejoen Bontinck houdt tijdens zijn verhoren vol nooit aan de gewapende strijd te hebben deelgenomen, maar volgens het OM zou hij toch in Syrië hebben gevochten en daarvoor een stevige straf verdienen.

Nora Verhoeven (21) uit Schaarbeek, de vrouw van Tarik Taketloun

Ook de moeder van Nora Verhoeven (21) vond het niet eerlijk.

“Ze heeft niets gedaan, ze is een slachtoffer”

riep ze door de zaal nadat de federale aanklager de straf voor haar dochter gevorderd had. De vrouw werd daarop door de politie naar buiten begeleid.

Het proces, dat met zware veiligheidsmaatregelen omkleed is, werd geschorst om op 8 oktober weer verder te gaan. Dan komen eerst de zogeheten burgerlijke partijen, personen die beweren schade te hebben opgelopen en een schadevergoeding eisen, aan het woord en daarna de verdediging.

+

English readers may find: Demand of 15 years for leader Sharia4Belgium

++

Vindt ook:

Houssien Elouassaki © kos.

Dimitri Bontinck: “Jejoen wordt behandeld als een hond”
Ook zijn getrouwen van het eerste uur – zoals Feisal Y., Hicham C., Said M., Nabil K. en Brahim B. – riskeren de maximumstraf, net zoals de vermoedelijk overleden Houssien E. Voor Elias T. werd 10 jaar cel gevraagd en voor de overige acht leidinggevende figuren celstraffen van 8 tot 15 jaar.
+
Dimitri Bontinck, de vader van Syriëstrijder Jejoen die vier jaar cel riskeert, wijst in een reactie met een beschuldigende vinger naar de Staatsveiligheid. “In 2012 beschikte de Staatsveiligheid met de telfoontaps al over erg duidelijke elementen, maar toen heeft men nooit opgetreden. Dit is schuldig verzuim, nalatigheid, dit is een schande.  Het is een bewijs dat deze diensten prutsers zijn die de feiten achterna lopen (…)
+
Elouassaki was diegene die zijn fiat moest geven voor hun vertrek vanuit België, hij organiseerde de reis, regelde contactpersonen voor onderweg en liet hen oppikken aan de Syrische grens. Hij had ook Jejoen Bontinck gevangengezet. In april 2013 stapte hij over naar Jabhat Al-Nusra, een andere terreurorganisatie. Er loopt ook nog een onderzoek naar hem wegens terroristische moord en gijzeling in Syrië.

+++

 • The attack on Jewish museum in Brussels proven to be a hoax part 3 (martinvrijland.eu)
  In my previous two articles on the False Flag attack on the Jewish museum in Brussels I pulled out several arguments why this attack is a hoax.
  +
  Well, the Belgian Minister of Foreign Affairs, Didier Reynders, said in the video on VTM Nieuws that he called 112 and that he immediately saw two people lying [ quote ] “… but uh, I’ve seen two people on the field immediately.” With the word “field” , he probably refers to the battlefield. Why is this interesting. Well, it seems clear that one person is lying in the hall. Inside the Israeli couple has been shot, so there is still should be a victim outside or they have failed to photograph one person inside.
  +
  The fact that we are really witnessing a hoax (False Flag as you want), becomes very clear when we compare all media reports with the camera footage (see above) and the press release of the Jewish museum itself, as today still is displayed at their website: [ quote ] “Between 15:30 and 16:00 an armed individual entered the museum and opened fire on a couple of tourists who were at the entrance of the building. Then the gunman went to the desk where he shot the receptionist and our volunteer. There are currently three dead and one seriously injured.”
 • PVV-leider Geert Wilders prijst boek aan waarin gesteld wordt dat Obama geen Amerikaan is (atlasshrugs2000.typepad.com)
  Atlas reader R writes, “OMG you are on the dutch leftist (tax funded!!) website joop.nl.

  De Amerikaanse weblogger Pamela Geller is een fervent fan van
  Geert Wilders. Daarnaast is ze moslim-hater. Die haat gaat zo ver dat ze
  beweert dat Obama een gevaar is voor de VS omdat hij als kind in een
  moslimland heeft gewoond.

  Het gaat om haar vorige week verschenen boek The
  Post-American Presidency; The Obama Administration’s War on America dat
  op de omslag door Wilders wordt aangeprezen. Geller beschouwt Obama als
  een gevaar voor de staat Israël en beschuldigt hem van ‘etnische
  zuivering’ omdat hij  – net als zijn voorgangers – tegen
  uitbreidingspolitiek van de Joodse nederzettingen is.

 • Analysis: Blowback from the Syrian jihad has begun (longwarjournal.org)
  As the Obama administration seeks to invest more heavily in training and arming ‘vetted, moderate’ rebels in Syria’s three-year civil war, a conflict that has already claimed over 150,000 lives and drawn the largest-ever concentration of foreign jihadists, the wisdom of this course becomes increasingly questionable. The US’ efforts so far have brought neither loyalty to the US, nor victory or even battlefield dominance for the truly moderate rebels, who are outnumbered and outweighed by al Qaeda-linked and other Islamist groups.Syria has become a de rigeur training ground for jihadists worldwide. Over 2,000 European jihadists alone have gone to Syria to fight, according to a recent European Union estimate. The US’ weak attempts to vet, arm, and train purportedly moderate fighting groups have merely fueled an ongoing conflict that shows no signs of abating and is producing a new generation of well-connected foreign fighters who leave the Syrian killing fields to extend the Islamist fight into new battle zones. The result of the continued stalemate between the Assad regime and the rebels is the spawning of a new breed of jihadist cells carrying out a widening array of terrorist activity outside Syria.
 • Members Of Belgian Islamist Group Arrested, Accused Of Torturing And Beheading Non-Muslims
  “Two Muslim politicians, who just won municipal elections in Belgium’s capital, Brussels, on October 14, have vowed to implement Islamic Sharia law in Belgium. The two candidates, Lhoucine Aït Jeddig and Redouane Ahrouch, both from the fledgling Islam Party, won seats in two heavily Islamized municipalities of Brussels, Molenbeek-Saint-Jean and Anderlecht, respectively.”
 • ‘My son was radicalized, recruited to join jihad in Syria’ – Belgian father
  Bontinck claims that his son underwent an Islamic radicalization process which took approximately two years. Prior to Jejoen’s conversion to Islam, his father said he was raised Catholic. Jejoen lived with his Belgian father and Nigerian mother in Antwerp, Belgium’s second largest city.

“Two years ago he was a western child, who had the best education you can ever imagine. He was a Jesuit. He went to elite schools in Belgium. He had a Catholic education. I’m an atheist, his mother is Catholic,” Bontinck told RT.

Bontinck believes that his teenage son embarked on the path of Islam after a failed teenage love affair, after which Jejoen became involved with a “Moroccan girlfriend who changed his mind to become Muslim.”

 • Father who searched Syria for his son says he met 18-year-old Canadian Al Qaeda member in Aleppo
  Although dozens of Canadians are believed to have left for Syria to join extremist factions, the teen encountered by the Belgian father is the youngest known to be fighting in the conflict. He was a member of the Al-Nusrah Front, a terrorist group under Canadian law.
  +

  He said authorities were doing little to prevent youths from leaving for Syria but deterred them from returning by threatening arrest. As a result, Western jihadists who are ready to give up fighting do not want to leave Syria, he said.

  “It’s totally the wrong way because with this attitude, more youngsters move up, more youngsters will join jihad in Syria,” said Mr. Bontinck, who wants governments to instead support families. “Our children need to be treated like victims.”

 

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Nieuws en politiek and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to 15 jaar cel geëist voor leider Sharia4Belgium

 1. Pingback: Fundamentalisme en religie #2 Frankrijk en België | Bijbelvorser = Bible Researcher

 2. Pingback: Fundamentalisme en religie #3 Vluchtelingen en racisme | Bijbelvorser = Bible Researcher

 3. Pingback: Fundamentalisme en religie #4 Verdrukking | Bijbelvorser = Bible Researcher

 4. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 5. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 1 | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 6. Pingback: 2015 het jaar dat ISIS duidelijk maakte dat het ook in Europa is – Vervolg 2 | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

 7. Pingback: Social media, sympathy & shocks | Marcus Ampe's Space

 8. Pingback: Angst voor ouderwetse regels en verlies van christenen | Stepping Toes

 9. Pingback: De haat van IS voor Christenen | From guestwriters

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.