Organisch voedsel en toezien dat er later nog iets te rapen zal zijn

De Belg staat er om bekend om van lekker en gezond eten te houden. Maar hoe gezond is datgene wel dat op onze eettafel komt? Hoe wordt er niet geklungeld met al dat eten?

English: Farmers' Market, Grassington Held on ...

Farmers’ Market, Grassington – Boerenmarkt gehouden op de derde zondag van de maand in Grassington geeft een fijne weergave van de lokale gerechten en waren beschikbaar in deze kleine Upper Wharfedale stad (Foto credit: Wikipedia)

Sommige mensen zitten er niet echt mee in waar hun eten vandaan komt als het maar lekker vullend is. waar we niet van houden is de manier waarop het gros van onze voeding vandaag geproduceerd wordt. Het is niet omdat 13% niet zou geïnteresseerd zijn voor de gevolgen voor het milieu, dat we de agrarische sector het slopen de goede balans van de aarde kunnen laten gebeuren. Het is goed te merken dat in het EU onderzoek door Giulio Sabbati en Ivana Katsarova 87% van de respondenten wensen dat er zorg voor het milieu gedragen wordt. Maar alle mensen moeten worden in die mate opgeleid worden dat zij allemaal het belang komen in te zien van de juiste voeding op een juiste manier verkregen. Iedereen moet er meer bewust van zijn welke ecologische afdruk zijn consumptiegoederen veroorzaken. En met de voeding is het belangrijk dat iedereen er op toe ziet dat die etenswaren op de juiste wijze worden verkregen en gedistributeerd.

 

Algemeen kan men stellen dat hierbij de gemeenschap de taak op zich moet nemen om alles na te gaan dat de omgeving beschermd is en dat de mensen gezonde waren ter hand krijgen. Wij moeten veel voorzichtiger omspringen met onze eetwaren. Wij moeten er meer op toe zien welke producten er worden gebuikt om meer voedsel te verkrijgen en deze te beschermen voor insecticiden en bederf.

Bepaalde bevolkingsgroepen hebben hun stem al laten horen.
Er zijn al veel mensen die hebben betoogd dat het beheersen van stikstof goed is vanuit milieu-oogpunt en vanuit het perspectief van de boeren, omdat ze uiteindelijk wel geld kunnen besparen. Eerst leek de kunstmest een oplossing te bieden voor een toenemende teelt, maar uiteindelijk verarmde de grond en werd het eindresultaat minder sterk gewas en minder opbrengst met toch extra werk en een hogere milieu belasting.

 

wangfujing street in Beijing

wangfujing street in Beijing (Photo credit: Wikipedia)

China heeft de afgelopen jaren de vervuiling ook hard zien toenemen, maar wil nu er toch wat aan gaan doen, mits zij ondervonden hebben dat de weerslag op de gezondheid van hun bevolking te ernstig negatief is.
Fast food keten Mc Donalds friet leverancier kreeg afgelopen woensdag een boete van een ongekende 3,9 miljoen voor waterverontreiniging. (Melde Xinhua).

 

Het ziet er naar uit dat meerdere landen toch er op gaan willen toe zien dat vandaag de omgeving niet bevuild geraakt in zulke mate dat voor de volgende generaties er niets meer te rapen zal zijn.

Meer mensen beginnen gelukkig meer bewust te geraken van de noodzaak om tot een beter ecologische voetafdruk te komen met het vinden van een goede balans tussen de bescherming van het milieu, succesvolle landbouw en het verkrijgen van een gezond en gevarieerd voedsel aanbod voor de consument .

De industriële conventionele landbouw met zijn kunstmeststoffen en pesticiden houdt gezondheidsrisico’s in voor de mens, en voor de landbouwers in het bijzonder. We hoeven  je allicht niet te vertellen dat ze ook het milieu en de biodiversiteit schaadt.

Wij merken wel dat er bepaalde landen zoals de Verenigde Staten van Amerika er prat kunnen op gaan dat zij zeer veel kunnen produceren. Hoewel intensieve landbouw veel goedkoop voedsel heeft geleverd aan Amerika, is het ook een bezorger geworden van veel vervuiling. De natie haar 330 miljoen hectare landbouwgrond zijn gevuld met enorme hoeveelheden fosfor en stikstof kunstmest, waarvan sommige meststoffen gewoon eindigen in nabijgelegen waterwegen. Als resultaat kan de Environmental Protection Agency nu zeggen dat meer dan de helft van rivieren en beken van de natie nu in “slechte biologische toestand” zijn.

Millennials, of Gen Y, zijn een van de belangrijkste drijvende economische kracht vandaag. Ze worden ook wel de Foodie Generation genoemd. Ze zijn fit en gezond, en hun voedsel keuzes in de supermarkt en in de restaurants geven dat aan. Ze willen duurzaam geteelde, verse, lokale gerechten, omdat ze weten dat het beter is voor hen dan conventioneel geteeld voedsel.

Millennials zijn ook progressief. Ze zijn college opgeleid, tech-savvy en vooruit denkend. Ze hebben koopkracht, en ze zijn het nieuw gezicht van stadsbewoners.

Voor jaren zijn de mensen de stad uit gevlucht maar nu zien wij ze terug naar de stad komen, die het vervuilende verkeer begint af te stoten en er aan werkt om terug leefbare kwartieren te hebben.

In bepaalde grootsteden, zoals London, Havanna en San Francisco, zien wij Urban agriculture dat bestaat uit gemeenschappelijke tuinen, achtertuin tuinen, daken boerderijen, schooltuinen, en creatief ontwikkelde opvulmogelijkheden. Honderden kleine partijen kunnen veel mensen voeden met groenten, fruit, honing, vlees, eieren en zuivel welke vergaard zijn op een wijze waarvan de gebruikers zeker zijn dat er geen gifstoffen gebruikt zijn. Stedenbouwkundigen en wetgevers zouden slim zijn om de landbouw toe te voegen aan hun meester plannen.

The official emblem of the European Parliament.

Organic production of de biologische productie is een alomvattend systeem van landbouwbeheer en levensmiddelenproductie dat gericht is op duurzame landbouw, kwalitatief hoogwaardige producten en het gebruik van processen die niet schadelijk zijn voor het milieu, mens, plant of dier gezondheid en welzijn.

Wereldwijd was er 43,1 miljoen hectare landbouwgrond in de biologische productie
in 2013, zes miljoen meer dan het jaar ervoor. Met 10,2 miljoen hectare is de Europese Unie (EU) goed voor 24% van de wereld organische land. Er zijn bijna
2 miljoen biologische producenten in de wereld, vooral in Azië (36%), Afrika (29%) en
Latijns Amerika (16%). De EU vertegenwoordigt 13% van dit totaal.

De infographic toont eerst de productie en consumptie van biologisch voedsel in
de wereld. Het richt zich dan op de EU-cijfers voor de biologische landbouwgrond, productie, verkoop en consumptie. Het laatste deel beschrijft de plaatsen waar Europeanen biologisch voedsel kopen en de redenen waarom ze ervoor kiezen om dit te doen. Tenzij anders zijn de gegevens in deze infographic gemeld, gebaseerd op ‘De wereld van de biologische landbouw 2015’ – De grootste wereldwijde verzameling van gegevens over organische uitgegeven door het Research Institute van de Biologische Landbouw (FiBL) in samenwerking met de Internationale Federatie van Organic Agriculture Movements (IFOAM – Organics International) en een andere partners. De gegevens worden jaarlijks verzameld en gepubliceerd.

Data in this infographic are based on ‘The world of organic agriculture 2015’ – the largest global data collection on organics published by the Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) in collaboration with the International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM – Organics International) and other partners. Data are collected and published annually.

 

***

 

 

***

 

+

 

English article on this subject: Organic Food

 

+++

 

 

 • [Ticker] Industry to fight new EU rules on conflict minerals (euobserver.com)
  A slim centre-left majority in the European Parliament on Wednesday voted to have a mandatory EU-wide scheme on trading minerals originating from conflict areas.
 • EU Parliament Considers Extension Of GI Protection To Non-Agricultural Products (ip-watch.org)
  Just days before the start of the Diplomatic Conference for the Adoption of a new Act of the Lisbon Agreement for the Protection of Appellations of Origins and their International Registration, several committees of the European Parliament considered a recommendation to extend existing geographical indication protection in the European Union to non-agricultural products. Over 3,000 geographical indications (wines, spirits, foodstuffs) have been registered in the Union allowing regional producers to distinguish their agricultural products and offering consumers transparency about origin and quality, the rapporteur of the lead Legal Committee, Virginie Rozière summarised in a report. Her draft report is here.
 • EU to Cover Seafarers with Some Labor Laws (worldmaritimenews.com)
  The Commission’s directive, as amended by the European Parliament and the Council of Ministers, will make some key EU Directives applicable to merchant shipping in all EU Member States, notably the Directives on information and consultation of employees in the EU, on the establishment of European Works’ Councils for the purposes of informing and consulting employees, on collective redundancies and on the safeguarding of employees’ rights in the event of a transfer of undertakings.
  +
  EP Rapporteur Elisabeth Morin-Chartier (EPP, France) said: ”The new directive will respect a clear balance between the inherent special features of this professional sector and the high importance to ensure equal treatment for seafarers. This was our common objective and I believe we have managed to reach it very quickly.”
 • Alcoholic drinks should state calorie content, says European Parliament (ausfoodnews.com.au)
  Plans for labelling the calorie content of alcoholic beverages should be tabled by the European Commission at the latest in 2016, according to members of the European Parliament. The resolution calls for a new EU Alcohol Strategy focusing on alcohol consumption by minors and EU-wide labelling to discourage drink driving and drinking while pregnant.Members of the European Parliament have called on the European Commission to “immediately begin work on the new EU Alcohol Strategy (2016-2022)” in order to assist national governments in dealing with alcohol-related harm. In a resolution passed late last week, they said the strategy should include collecting reliable data, improving prevention and treatment, reducing accidents caused by drink driving and analysing various drinking patterns.
 • How Gen Y Will Change the Face of Oil, Gas (peakoil.com)
  During the downturn of the 1980s and 1990s, the oil and gas industry suffered from a drastically low influx of talent. As a result, the sector is now left with two dominant age demographics: Baby Boomers and Gen Y, also known as millennials. As many Boomers prepare to retire, the industry is set to retain a workforce that so far lacks the experience and skill set to lead large-scale initiatives on their own. This experience gap poses a threat to the industry and its competitive edge in an ever changing, and often volatile, global marketplace.To overcome this experience gap, oil and gas companies must ramp up their efforts in recruitment, training and retention. Additionally, they must begin to understand the values and goals of Gen Y along with what makes them unique and highly instrumental additions to the sector.
 • The resource efficient consumer (slideshare.net)
 • Calls In Illinois To Ban Bee-Killing Pesticide (progressillinois.com)
  Elizabeth Ouzts, communications director with Environment America, says not only do bees keep gardens beautiful, they pollinate almost 70 percent of the crops that provide the majority of the world’s food.But she says bees are dying off at historic rates.”Scientists are pointing to a complex web of factors that have lead to these massive declines but one clear culprit is a certain class of insecticides that share the same chemical properties as nicotine,” she explains.
 • We’re Eating a Hole in Our Ozone (motherboard.vice.com)
  One of the biggest modern day threats to our ozone layer is something we’ve largely overlooked for decades: nitrous oxide. It’s also something we can’t feed ourselves without producing.David Kanter is a postdoctoral research fellow at Columbia University’s Earth Institute who has spent his academic career researching nitrous oxide’s impact on the ozone layer and what humans can do to reduce our N2O emissions. Most recently, he’s looked at the potential economic benefits of stricter environmental regulations to industries that many would assume would suffer under new rules, including companies that produce synthetic nitrogen fertilizers used in food production.
 • Is Land Fertilized With Sewage Sludge Harmful? (theepochtimes.com)
  According to the EPA (Environmental Protection Agency), about half of the country’s treated wastewater is recycled as fertilizer for land. That sewage sludge—known as “biosolids”—is used on less than 1 percent of the country’s agricultural land.The EPA said that sewage sludge, if properly treated and monitored for levels of harmful contaminants, can be beneficial to plant growth and soil health. 

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Milieu, Visuals (Video, Photo, Cartoon), Voeding, Welzijn en Gezondheid and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Organisch voedsel en toezien dat er later nog iets te rapen zal zijn

 1. Pingback: Niet aangevreten oogst en bulkvoorziening | Marcus Ampe's Space

 2. Pingback: Van overvloed naar beperking | Broeders in Christus

 3. Pingback: Bij klimaatveranderingen toch hoopvol leven als Christen | From guestwriters

 4. Pingback: De Globaliserings-paradox. | Marcus Ampe's Space

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.