Woord van het jaar 2015

Van 24 november t/m 14 december konden Nederlandstaligen stemmen op de tien genomineerde woorden voor het Woord van het Jaar 2015. Op internetsites, weblogs, Twitter, Facebook en in radio- en tv-programma’s werd de afgelopen weken vaak en veel gediscussieerd over de genomineerde woorden, en werden er oproepen tot stemmen geplaatst wat resulteerde in bijna 40.000 stemmen op de kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2015.

In Nederland haalde de sjoemelsoftware het (met 48% van de stemmen), niet verwonderlijk nadat het grote autoconcern Volkswagen genoeg gesjoemeld had met meerdere dingen en het ‘gesjoemel’ algemeen in trek kwam omdat de overheden, wegens hun gulzigheid, in Nederland en België de mensen nog meer dwongen om te gaan sjoemelen. Zelfs sjoemelonderzoek begon een  populair woord te worden.

 sjoemelsoftware: ”software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden, m.n. zulke software die in auto’s wordt gebruikt om de CO2-uitstoot gunstiger voor te stellen’.

Verrassend genoeg is in Vlaanderen het woord “kraamkost ” geworden dat met het totaal voor het Nederlandstalig gebied met 28%, 1 percentje boven de sjoemelsoftware kwam uitsteken.

kraamkost: maaltijd als cadeau voor een pasbevallen moeder en haar gezin

mag dan ook komen pronken als het woord dat de geschiedenis in gaat als het Woord van het Jaar 2015. En eigenlijk is het een herinvoering van een woord dat wij al in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw gretig gebruikten in de grote gezinnen welke meer vertoefden in de kraamafdelingen van het toenmalige ‘moederhuis’.

Het ‘kibbelkabinet’ voor een regering waarvan de coalitiepartners onderling ruziemaken mocht toch nog op de derde plaats belanden met 12%.

Voor mij mocht de smombie een goed gevonden woord zijn. Na het ‘tinderellasyndroom’

Green tinged avatars appeared on Twitter, Face...

Green tinged avatars appeared on Twitter, Facebook and FriendFeed. (Photo credit: Wikipedia)

of het verschijnsel dat men zo afhankelijk is geworden van datingapps, zoals Tinder, dat men niet meer goed in staat is in real life te flirten en te daten (woordspeling van Tinder en Cinderella (Assepoester)) dat 33% behaalde kon iemand die op straat geen oog heeft voor iets anders dan wat op het schermpje van zijn smartphone te zien is als “smombie” (samentrekking van smartphone en zombie) verder door het leven gaan. Met 24% ging de smombie nog voor de ‘smexy’ of intelligent persoon en beschikkend over sexappeal (porte-manteauwoord van smart en sexy) (21%)

 

+++

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Cultuur, Geschiedenis, Nieuws en politiek, Taal and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Woord van het jaar 2015

  1. Pingback: Overzicht voor het jaar 2015 #2 Bezaaid met lijken en vluchtelingen | Marcus Ampe's Space

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.