Europese Unie moet bij de gevangenneming van de Catalaanse politici haar ware gezicht tonen

Carles Puigdemont – Foto: Salvatore Di Nolfi

De heer Carles Puigdemont mocht na het Catalaanse referendum rekenen op enige steun van Vlaamse nationalisten en andere separatistische politici in heel Europa, maar zijn oproep aan de Europese Unie om te bemiddelen in Catalonië, werd op dovemansoren gericht. Geen enkele Europese regeringsleider ging ermee akkoord hem te ontmoeten. Dat was al geen goed voorteken en gaf kansen om de geloofwaardigheid van de goede intenties van de Europese politici in twijfel te trekken.

Men zou verwachten dat de parlementsleden van de Europese Unie borg stonden voor een vrij democratisch systeem waar verscheidene politieke opinies kunnen geuit worden en waar mensen de vrijheid moeten hebben om hun stem te mogen uitbrengen over het reilen en zeilen van hun eigen regio.

Door haar onwil om samen te werken aan een confederale staat en een zeer agressieve houding aan te nemen tegen de Cataloniërs, duwde de Spaanse regering de Catalanen meer en meer in een hoek zodat zij meer en meer gingen inzien dat samenleven met de Spanjaarden een hopeloze zaak zou worden, doordat zij nooit zouden erkend worden en steeds in de verdrukking blijven. Na de arrestatie van Puigdemont in Duitsland, opperden meer Catalanen, die zich eerst ook als Spanjaarden uitten, dat zij nu helemaal geen zin meer hadden om nog Spanjaard te zijn.

Al veel te lang zwegen EU-politici, maar nu de Spaanse regering er in geslaagd is om Carles Puigdemont in Duitsland te laten arresteren wordt het hoog tijd dat de EU haar ware gezicht gaat tonen.

In een column op zondag in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, zei Thomas Urban dat de heer Puigdemont erin geslaagd was om het Catalaanse conflict te “internationaliseren” en dat dit “niet in het belang van Madrid kan zijn.” Hij voerde aan dat de harde lijn van Madrid dreigde de pro-onafhankelijkheidsbeweging te herenigen, slechts enkele dagen nadat de gekibbel-separatisten het niet eens konden worden over een nieuwe leider.

Met de arrestatie van de heer Puigdemont in Duitsland, richt de aandacht zich nu tot rechters in Europese landen die de Spaanse aanhoudingsbevelen zullen herzien, onder meer in België, Schotland en Zwitserland. De landen waar de separatisten voor toevlucht hebben gekozen, zijn belangrijk, omdat Europese landen verschillende criminele codes hebben. Sommigen zullen de aanklachten van Spaanse openbare aanklagers tegen de Catalaanse politici, met name rebellie, niet erkennen. Indien zij dat toch zouden doen houdt dat in dat zij er de voorkeur aan geven dat een land het recht op politieke uiting kan en mag onderdrukken.

De aanhouding in Duitsland zou ook een uitdaging kunnen vormen voor Angela Merkel, die deze maand haar vierde termijn als kanselier opende aan het roer van een coalitieregering na maandenlange gespannen onderhandelingen. Vooral omdat tot nu toe de leden van het Europese parlement veel te zwijgzaam zijn geweest en dat velen niet gewezen hebben op de vrijheid van meningsuiting alsook op het recht van elk volk in de unie om zich uit te spreken over haar eigen regio’s.

De Europese Unie zal dit maal nog meer moeten opletten om niet door een ergere crisis dan die van Griekenland zich te laten meesleuren in een ongeloofwaardigheidsscenario voor haar Europese ingezetenen, die nu al de indruk hebben dat vele politici ver van het gewone volk staan en geen voeling meer hebben met de werkelijkheid.

Spanje en de Europese Unie zal moeten erkennen dat de bevolking van Catalonië het recht heeft op zelfbeschikking en dat het ook de middelen heeft om een land te worden. De EU en andere wereldmachten moeten dit zien en ondersteunen door in te gaan tegen Spanje en het tot de orde te roepen betreft de mensenrechten.

IMG_20171012_214743

Spaans Politiegeweld tegen vreedzame betogers en mensen die hun stem wensten uitte spreken betreft Catalonia

 

Lees: European Union having to show its true face by the arrest of Puigdemont and imprisonment of Catalonian politicians

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in B4Peace, Nieuws en politiek, Wereld om ons heen and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.