Marioepol symbool van Poetins streven om het democratische Oekraïne te vermorzelen, in een wurggreep

Mariupol WIKI.svgDe zuidelijke zeehaven Marioepol met 430.000 inwoners is niet alleen een symbool geworden van Poetins streven om het democratische Oekraïne te vermorzelen, maar ook van het felle verzet ter plaatse. Om daar te geraken met zijn legers gaf de Russische leider er niet om bij internationale conventie verboden wapens te gebruiken. Ook deerde het hem niet om burger doelwitten te raken, omdat hij het liefst heeft dat de Oekraïners zo veel mogelijk zouden lijden en zich dan ook vlug zouden over geven.

Het theater dat er niet meer is, wegens vernietigd door de Russen terwijl het als schuilplaats diende voor kinderen.

Ook al beweren de Russen dat zij geen burgerdoelen zouden aanvallen, spreken de beelden voor het tegendeel. Dat zij ook niets ontzien bewees weer hun beschieting van een gebouw dat langs voor en achter op de grond duidelijk beschildert was met “Kinderen”. Toch is het beschoten en schiet er niets van over.

De bezetting van Marioepol wordt wel eens vergeleken met de belegering van de Russische stad Leningrad – het huidige Sint-Petersburg – door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. De satellietbeelden spreken voor zich. Een groot deel van de zuidelijke havenstad is vernietigd door de Russen. De autoriteiten zeggen dat tachtig procent van de stad verwoest is. De Russen houden Marioepol in een wurggreep. De voorraden raken op, evacuatie via humanitaire corridors verloopt moeizaam.

**

Om buiten te lopen wordt het niet enkel gevaarlijk voor de bombardementen maar ook wegens de vele mijnen die er liggen.

‘Alles ligt vol mijnen, de uitvalswegen worden beschoten’,

zegt een politieman.

‘Het allerveiligste is voor ons allemaal helaas om in de stad te blijven, in de schuilkelders.’

Volgens artsen behandelen ze per gewonde Oekraïense soldaat tien burgers.

‘Ze hebben duidelijk bevel gekregen om Marioepol te gijzelen, te tarten, haar aanhoudend te bombarderen en te beschieten’,

zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op 10 maart.

Ook de Vlaamse VTM reporter kreeg in Maioepol de verschrikkelijke hoeveelheid lijken te zien.

Een politieagent toont de bedekte lichamen van mensen die gedood zijn bij bombardementen op een ziekenhuis in Marioepol.

Zaterdag is een kleine legerbasis gebombardeerd met een supersonische bom.

De supersonische Kinzhal-raketten die het Russische leger heeft afgevuurd zijn een teken dat Rusland zich op het vaste land heeft ‘vast gereden’ en het nu langs een andere weg moet zoeken.

De inzet van deze raketten die tien keer sneller dan het geluid gaan en daarom nauwelijks te onderscheppen zijn, zou een escalatie in de oorlog zijn. Poetin sprak in 2018 voor het eerst over deze raketten. Daarmee kon hij het Amerikaanse antirakettenschild omzeilen waardoor geen plaats op aarde nog veilig was, zei hij. Een jaar later dreigde hij ermee ze te installeren op schepen en ­onderzeeërs, als de VS zouden overgaan tot plaatsing van middellange nucleaire afstands­raketten in Europa. Toch kon de ­inzet van deze raketten gisteren niet ­officieel bevestigd worden.

De kans dat de oorlog de ­komende weken ‘heel gewelddadig en bloedig’ wordt, lijkt volgens het Institute for the Study of War in Washington een plausibel gevolg van de patstelling. Ook het Britse ministerie van Defensie waarschuwt voor dat scenario.

Inmiddels is Marioepol omsingeld door Russische soldaten die er langzaam, explosie na explosie, het mensen onmogelijk maakt om te kunnen slapen ook al zitten zij in het donker, daar er geen elektriciteit is. Voeding en water zijn schaars geworden – de bewoners smelten sneeuw om te drinken.

Mensen verbranden meubilair om in de vrieskou hun handen te warmen en op roosters het weinige eten te koken dat er nog is. Die roosters zelf worden gebouwd met het enige dat in overvloed voorradig is: bakstenen en stukken metaal van verwoeste gebouwen die overal op straat liggen.

Verschillende oproepen tot humanitaire corridors voor de evacuatie van burgers werden genegeerd. Afgelopen dinsdag konden volgens Oekraïense functionarissen zo’n 4.000 personenauto’s met burgers ­Marioepol ontvluchten. De honderd­duizenden die naar schatting zijn achter­gebleven, kunnen nergens heen.

De Oekraïeners willen hun stad die nu voor 80% vernietigd is niet zo maar op geven. ­Oekraïne kan gelukkig gebruik maken van de 20.000 antitankraketten die het Westen heeft geleverd, maar daar naast zijn ze zeer handig met het gebruik van molotovcocktails en het onder tanks plaatsen van mijnen.

Satellietbeelden tonen de verwoestingen in de stad.

Satellietbeelden tonen de verwoestingen in de stad. © VIA REUTERS

Dode lichamen worden in een ­massagraf ­gelegd in ­de buiten­wijken van ­Marioepol.

Op 9 maart verwoestten Russische straaljagers de kraamkliniek van Marioepol. AP-verslaggevers die de aanval vastlegden, zagen geen spoor van ‘Oekraïense extreemrechtse troepen’.

 

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Nieuws en politiek, Visuals (Video, Photo, Cartoon), Wereld om ons heen and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Marioepol symbool van Poetins streven om het democratische Oekraïne te vermorzelen, in een wurggreep

 1. Poetin is een psychopathische massa moordenaar en in ieder beschaafd land was hij al lang geleden naar de longstay verwezen om er nooit meer uit te komen. In het gekkenhuis dat Rusland heet werd hij dictator voor het leven. Hij hoort thuis voor het Internationaal Strafhof in den Haag net als Milosevic destijds. Maar wat nog niet is kan nog komen.

  Like

  • Marcus Ampe says:

   Dank voor uw reactie.
   Ik hoop dat het niet zo lang zal duren als het met Milosevic heeft geduurd eer deze moordenaar zijn welverdiende straf krijgt.

   Vanuit de gehele internationale gemeenschap zou er meer druk moeten zijn op landen de meer invloed kunnen hebben op Rusland en zijn andere leiders. Opstand tegen hem zal nu eerder vanuit Rusland zelf moeten gebeuren.

   Like

 2. Pingback: Een niet te winnen oorlog – Some View on the World

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.