Poetin wenst de nodige roebels op tafel te zien

De westerse sancties tegenover Rusland en haar aanhangers verloopt hoofdzakelijk op het economisch vlak. Hierbij worden wel meer de burgers zelf getroffen in plaats van de Russische leiders en de olichargen die hun toevlucht hebben genomen in het buitenland. Israël verwelkomde maar al te graag dat Russisch kapitaal om hun geldkassa aan te vullen.

Bankbiljet van 2000 roebel (2017)

Officiële teken van de Russische roebel goedgekeurd door Bank Rossii op 11

Sinds de Russische invasie van 24 februari is de Russische roebel helemaal gekelderd. Om hieraan te verhelpen eiste Poetin aan het buitenland om hun aankopen van olie en gas met roebels te betalen.

KBC-economist Dominik Rusinko vanuit Praag vindt dit heel logisch:

 ‘De Russen zien gas als een cruciaal strategisch en geopolitiek wapen tegen Europa. De gasleveringen zijn trouwens het enige wapen dat ze hebben­ om Europa economisch te treffen.’

Hij weet ook dat Duitsland, Oostenrijk en de Oost Europese landen het Russische gas niet kunnen missen. Met deze maatregel speelt hij slim spel. Hij heeft naar de weke­ plek van Europa gezocht en gevonden. Met zijn eis probeert hij nu Europa te laten kiezen:

‘de gasvoorziening vrijwaren of steun blijven verlenen aan Oekraïne.’

Voorheen was er besloten om de roebel te blokkeren of niet meer als betalingsmiddel te laten gebruiken. Poetin vergeet echter dat de regel is dat de gasleveringen moeten betaald worden in dezelfde valuta als de prijs die vast­gelegd is in de overeenkomst en dat deze voor het grootste deel van de aardgasleveringen in Europa in euro is vastgelegd.

Uit de uitspraken van de Russische president kan worden opgemaakt dat het de bedoeling is om de ‘roebel voor gas’-eis unilateraal op te leggen.
Verscheidene landen en bedrijven die Russisch gas afnemen, maakten al duidelijk dat ze die munt niet zullen gaan gebruiken voor die leveringen te gaan betalen. De Italiaanse premier en voormalig topman van de ECB, Mario Draghi, bestempelde gisteren Poetins ‘roebel voor gas’ als een contractbreuk. Ook de Duitse minister van Economie Robert Habeck sprak over de niet-naleving van het contract.

De zet van de Russische president wordt bestempeld als een verdere escalatie van de geopolitieke spanningen tussen Europa en Rusland. Hierbij heerst de grote vrees dat die escalatie uiteindelijk zou kunnen leiden tot onderbrekingen van de gasleveringen vanuit Rusland. Dit zou een groot probleem zijn omdat Europa namelijk heel afhankelijk is van het Russische gas dat een dekking van 40 procent van het totale Europese gasverbruik voorziet. Volgens het persagentschap Reuters varieert de dagelijkse waarde van gasleveringen uit Rusland aan Europa tussen­ 200 en 800 miljoen euro.

De groothandelsprijs voor aardgas in Europa, die na een piek van meer dan 300 euro per megawattuur eind december was teruggevallen tot iets minder dan 100 euro, werd na de ‘roebel voor gas’-aankondiging weer de ­hoogte in gejaagd tot meer dan 130 euro. De gasprijs doen stijgen is zonder enige twijfel een tactiek van Poetin om het ­Europa moeilijk te maken, stelt KBC-economist Dominik Rusinko.

Ondertussen blijven de Europese landen naar oplossingen zoeken om minder afhankelijk te zijn van het Russisch gas. Zo zou volgens geruchten Duitsland een energiepartnerschap hebben afgesloten met Qatar.

+++

Verder aanverwant

 1. Hoe ver kan Rusland in Oekraïne gaan voordat de NAVO ingrijpt?
 2. Oorlog in Oost-Oekraïne
 3. Oekraïne, analyse van Marioepol
 4. Oekraïne-oorlog : risico’s voor financiële markten, gevolgen voor energietransitie
 5. Russische agressie en een kelderende roebel gaan al jaren hand in hand
 6. Eindredactie AD heeft koppijn in artikel over Oekraïne
 7. Doet-ie ’t of doet-ie ‘t niet? Valt Poetin Oekraïne binnen?
 8. Sancties voor Rusland: Gaspijpleiding Nord Stream 2 krijgt geen toestemming
 9. Europa’s vraag naar Russisch gas steeg met 30 à 40% sinds 2014
 10. De pseudoreligie van olie en gas
 11. Hoge energieprijzen gevolg van gebrek aan planning
 12. Vattenfall verlost HHNK vanaf 2023 van miljoenencontract met Gazprom
 13. Duitsland maakt energiedeal met Qatar
 14. Duitsland bereikt een gasdeal met Qatar om de afhankelijkheid van Russisch gas te beëindigen
 15. Kalm, kalm…
 16. ‘Poetin speelt partijtje chicken game met Europa’
 17. Waarom Poetins oorlog gevolgen zal hebben voor het milieuRusland gebruikt zijn Syrische draaiboek om Oekraïne de nek om te wringen
 18. Oekraïense vluchtelingenstroom komt aan in België: hoe kijkt ons politiek landschap naar deze crisis? 

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Crisis, Economie, Financiën, Nieuws en politiek, Wereld om ons heen and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Poetin wenst de nodige roebels op tafel te zien

 1. Pingback: Met roebel voor gas hoopt Poetin dat Europa zal kiezen voor Rusland en de vrijwaring van gasvoorziening | From guestwriters

 2. Pingback: EU moet de strijd aangaan in de diplomatieke en economische frontlinie | Marcus Ampe's Space

 3. Pingback: Zelensky’s toespraak in Belgisch parlement – Some View on the World

 4. Pingback: Gebeden als een manier om mensen in moeilijkheden te dienen | Broeders in Christus

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.