Voor sociaal democraten verontrustende peilingen

De Standaard bracht heel slecht nieuws uit voor de CD&V, de Christen Democratische Volkspartij, die klaarblijkelijk de interesse van het volk verloren heeft.

Christen-Democratisch en VlaamsVroeger was de CVP de grootste politieke partij in België. Voor jaren kon die Christelijke Volkspartij rekenen op vaste kiezers, die alsmaar ouder werden en vervolgens ook stierven, zodat het aantal stemmers geleidelijk aan de dieperik inging. De christendemocratische Belgische politieke partij was de opvolger van het Katholiek Verbond van België. In 2001 werd de partij omgevormd tot Christen-Democratisch en Vlaams sinds april 2022 gestileerd als cd&v. Maar dat nieuwe logo en kleurtje kon het niet echt opkrikken. Met zo’n 40.000 leden in 2021 kon ze er nog op rekenen dat ze naar ledental de derde grootste partij mochten zijn. Maar als men de peilingen mag geloven, en de vorige behaalde stemmen ziet bij de voorgaande verkiezingen, is zij eerder de kleinste partij van Vlaanderen geworden. Dat blijkt ook uit een peiling van De Standaard en VRT.Nws.

‘We moeten meer moeite doen om ons verhaal naar de mensen te brengen’,

reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in De zevende dag.

Joachim Coens

Joachim Coens, Belgisch politicus voor CD&V en gewezen gedelegeerd bestuurder van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven.

Ook al had men zo een vermoeden dat het bergafwaarts ging met de CD&V kwam die peiling toch nog hard aan bij die politieke centrum partij, waarna voorzitter Joachim Coens besloot op te stappen. Vlugger dan verwacht verscheen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi als nieuwe voorzitter. Indien er nog een andere kandidaat naar voor zou komen dezerdagen zou dit kunnen wijzen op toch een innerlijke breuklijn, dus vermoedelijk zal dat niet gebeuren daar het er nu op aan komt dat die partij bewijst dat ze eensgezind is.

Conner Rousseau

Conner Rousseau, Belgisch politicus en voorzitter van de sociaaldemocratische partij Vooruit.

Sammy Mahdi

Sammy Mahdi, Belgisch politicus voor CD&V. Sinds 1 oktober 2020 staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de regering-De Croo.

Het zou gemakkelijker zijn voor Mahdi om aan te blijven als staatssecretaris, maar hij is bereid om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en gaf een zeer degelijk antwoord op de vragen van de reporters tijdens de nieuwsuitzending van gisteren, waarbij hij respectvol de goede daden van zijn voorganger nog wenste aan te halen. Die had het bij de vorige voorzittersverkiezing namelijk nipt van hem gewonnen. Vermoedelijk was het toen de oude garde die haar keuze voorop kon leggen, maar nu lijkt er een nieuwe wind naar voor te komen die in lijn van de vier jaar jongere Conner Rousseau het jonge publiek wenst aan te spreken op hun spreekwijze.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, die haar strepen verdiend heeft met de ministeriële besluiten met de coronamaatregelen op een goede wijze voor te leggen, vindt dat Joachim Coens zich moedig heeft opgesteld door ontslag te nemen als voorzitter.

‘Hij heeft gedacht en gehandeld in het belang van de partij en verantwoordelijkheid getoond.’

wist ze te zeggen. Zij en Mahdi laten duidelijk zien dat zij nog geloven in de boodschap die ze willen brengen, maar dat ze nog moeten weten te vinden om de kiezer hiervan te overtuigen. Volgens haar moet CD&V nu vooral gaan focussen op haar eigen boodschap. Dat is namelijk wat wij de laatste jaren zagen fout lopen in die partij. Zij leek wat te zwalpen van links naar rechts, overal wat af te snoepen van andere partijen die meer populariteit begonnen te verwerven. Door daarop in te spelen begon de partij eerder geloofwaardigheid te verliezen en konden veel kiezers niet echt meer zien waar die partij nu eigenlijk voor stond. Het leek ook wat alsof zij telkens (te laat) met holle beloften aankwamen lopen.

Leo Tindemans

Leonard Clemence (Leo) Tindemans, Belgisch politicus voor de CVP en minister van staat, die het grootste aantal voorkeurstemmen in de Belgische geschiedenis behaalde bij de Europese verkiezingen van 1979. Daardoor kreeg hij de bijnaam “de man van 1 miljoen stemmen”.

Vroeger met heerschappen als Leo Tindemans was er een heel duidelijke lijn en taal. Het was toen ook heel duidelijk dat daar een sterke politicus het gewicht in de schaal kon leggen. Toen had men ook nog politici die mannen van hun woord waren.

Vandaag de dag kan men daar eerder vragen bij stellen en ziet men dat heel wat politici ‘zonen van’ zijn die gretig uitkijken naar postjes, terwijl ze eigenlijk enige voeling met de werkelijkheid verloren zijn. De gewone burger staat heel ver van hen af. In welke mate die burger gebukt gaat onder de huidige economische crisis en oorlogsgevolgen lijkt hen ook nog niet goed duidelijk te zijn.

Ondertussen zijn er roepers opgedaagd die de kiezers mooi dingen voorschotelen en proberen de aandacht van hun eigen falen proberen af te wimpelen door de oorzaak op Oekraïne en vluchtelingen te leggen.

Zelfs de socialisten zien die roepers veld winnen en laat haar voorzitter eventjes mee aangeven dat deze zich niet in België voelt te bevinden wanneer hij door Molenbeek wandelt.

Mevr. Verlinden geeft toe

 ‘We zijn meer doeners dan roepers, en dat is moeilijk, want we moeten ons verhaal meer naar de mensen kunnen brengen’.

Men kan zich afvragen of de burger hun standpunten wel degelijk kan zien. Maar

‘Wij duwen onze standpunten wel degelijk door’,

vindt ze.

‘Alleen vertellen we dat niet in een breder verhaal. We moeten de mensen de boodschap geven dat hun zorgen gehoord worden.’

Partij van de Arbeid van BelgiëHet valt echter op dat de enige politieke partij in België die daden bij woorden voegt en oog heeft voor wat er werkelijk gaande in het land is, een partij is waarover de pers niet graag spreekt en meestal wordt afgedaan als een anarchistische partij, terwijl de PvdA dit helemaal niet is. Bij die nationale, marxistische politieke partij in België, kan men nog die vaderlandslievendheid zien, waarbij de leden van die partij de daad bij het woord voeren, en overal in het land bereid zijn om de nodige hulp te bieden. Niet enkel met Geneeskunde voor het Volk, tonen zij zich daar waar nood is. Noch altijd voorzien zij hulp in de overstroomde gebieden in de Walen en voorzien zij voedselbedeling voor mensen die het in de huidige omstandigheden van duurdere energieprijzen moeilijk hebben.

Andere partijen focussen nu ook wel op de angsten die velen hebben, zoals de oorlog in Oekraïne en het koopkrachtverlies, maar als het er op aan komt de door de PvdA voorgestelde doeltreffende maatregelen te treffen, danken zij hier voor. Het enige wat zij doen is een doekje voor de mensen hun ogen houden en hen bedotten met een BTW verlaging voor de periode wanneer de mensen niet zo veel electriciteit zullen gaan gebruiken. Ingaan op de BTW verlagingen en accijnsverlagingen die de PvdA voorstelt willen de andere partijen niet doen omdat zij liefst toch nog so veel mogelijk geld willen binnen rijven, nu het nog kan.

Joachim Coens beaamde na het recente christendemocratische rebrandingscongres &Nu de moeilijke tijden.

‘Het donkerste uur beleven we vlak voor zonsopgang.’

Maar wanneer wil die CD&V de zon wel zien op gaan?

Egbert R. Lachaert, Belgisch advocaat en partijvoorzitter van Open Vld.

Terwijl voor CD&V-voorzitter Coens deze tegenslaande peiling de tegenslag te veel leek te zijn in een heel lange reeks, zou Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zijn positie nog kunnen redden. Een zekerheid mag er bij de liberalen zijn, namelijk dat zij de minst trouwe aanhang hebben van alle partijen.
Op 4 september 2020 werd Lachaert samen met sp.a-voorzitter Conner Rousseau preformateur, om de huidige coalitie op poten te zetten. Nadat het duo het eens was geraakt over een aantal basisgaranties voor de toekomstige regering, gaven ze op 23 september de fakkel door aan Alexander De Croo en Paul Magnette, die als coformateurs de regering-De Croo op de been brachten.

Die regering wist wel goed de corona-crisis de baas te kunnen, maar kreeg het vervolgens hard te verduren met een volgende crisis waarvan het einde nog niet in zicht is, en waarbij we bewust moeten zijn dat ze wel eens in een heel ernstig debacle zou kunnen veranderen.

 

Het verlies van Open VLD is kleiner dan dat van de CD&V maar wordt significanter (10,2 procent, tegenover 13,1 procent in 2019). Ook de liberalen boeten op rechts en op links in, zelfs iets meer op links. De blijvers dragen het hart eerder links. Dat doet de balans overslaan naar D66 in plaats van de VVD (de links- en rechts-liberale partijen in Nederland). De sirenenzang van de N-VA heeft haar werk volbracht. De klucht en ellende met Sihame El Kaouakibi lijkt al wat verteerd te zijn, en speelt geen belangrijke rol meer in de beeldvorming.

Men kan vast stellen dat er een ‘opdroging’ is in het middenveld, terwijl het linkse segment met Vooruit, de Groenen en PvdA niet mag verwaarloosd worden. Samen met het consoliderende PVDA en Groen vormt links een blok van haast ­ 35 procent. De onderzoekers voorspellen dat het wegsmeltende centrum in de eerste plaats die straat inslaat.

Wordt vervolgd

+

Vindt ook te lezen:

Meer

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Crisis, Geschiedenis, Nieuws en politiek, Wereld om ons heen and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.