Omtrent

Welkom op dit plekje van rustige gedachten, welke niet dadelijk pasten op mijn religieuze websites.

Sinds 1 april 2009 ben ik, Marcus Ampe, op pensioen gesteld en heb het dansleven achter mij gelegd. Jaren heb ik mogen genieten van de schone kunsten en heb ik het geluk gehad steeds datgene te mogen, of kunnen, doen wat ik graag deed. (Een luxe)

In 1974 kwam een eerste boek van mij uit en later, na een poëzieprijs, werden mijn gedichten, geschreven tussen 1970-1980 gebundeld in een verzameldichtbundel. Daarna pende ik niet veel meer neer, opgeslorpt door andere activiteiten. Door van het ene land naar het andere te gaan en ondergedompeld te zitten in een wereld van meerdere talen, hoofdzakelijk met de taal van het lichaam bezig, verwaarloosde ik de gesproken taal, waar ik mij toch minder goed kon in uitdrukken dan de lichaamstaal.

Vroeger werd ik al gekweld door Ankylosis Spondilitis (spondylitis ankylopoetica), ook gekend als de ziekte van Bechterew. In 1999 had ik een tweede bijna doodervaring bij een zeer ernstig auto ongeluk dat mij niet enkel voor 6 maanden parallellisatie op mijn ziekenbed bracht, maar ook zeer veel functies voor meerdere jaren ontnam. Eigenlijk heeft het herstel, dat bijna tien jaar heeft geduurd, nooit het vroegere lichaam of de geest terug gebracht.

Brussels Airport at dusk

Image via Wikipedia

Eerst als danser-acteur de theaterwereld ingestapt ben ik geëvolueerd naar choreograaf, choreoloog, balletmeester om een zeer gevarieerde job te mogen doen. Voor het theaterleven gebruikte ik hoofdzakelijk mijn pseudoniem of stage name. (Nu ben ik een andere periode in mijn leven gestapt waarbij ik openbaar meestal mijn eigen naam, zoals hier gebruik.)

Enkele jaren geleden schreef ik nog

Mits ik een aspirant piloot zoon heb was het wel nodig om mijn pensioen op te krikken om zijn dure studies te kunnen betalen. Daarom werk ik nu deeltijds op de Luchthaven van Zaventem: Brussels Airport, waar ik zorg draag voor de veiligheid van de passagiers, als veiligheidsagent.

Christadelphian temple IMG_7211

Christadelphian temple IMG_7211 (Photo credit: OZinOH)

Mijn wijze van leven en mijn gedachtegangen zijn gebaseerd op mijn vorming van thuis uit, welke gericht was op de Christelijke waarden. Op religieus vlak kom ik oorspronkelijk uit een zeer streng Conservatief Romaans Katholiek gezien waar metten, lof, rozenkrans en meerdere missen op feestdagen de regel waren. Ook al was ik misdienaar, had ik in de jaren 60 mijn twijfels over de drie-eenheid en vond al die riten in de Rooms Katholieke Kerk maar heiligschennis. Na wat kerkwinkelen ben ik begin 70-iger jaren overgestapt naar de niet-trinitarische Baptisten. Vanaf de jaren 80 begon in die kerk echter meer en meer een verschuiving op te treden naar kerkbonden en trinitarisme. Velen verlieten de doopsgezinde beweging en stapten over naar de Getuigen van Jehovah, de Unitarische Kerk, Kerk van God, of naar de Nazarener vrienden. In 1999 stelde ook ik mijn vragen bij de gehele situatie en na een zeer zwaar auto-ongeval met een tweede bijna doodervaring en de daaropvolgende ligtijd had ik genoeg tijd om het geloof dieper te onderzoeken en ben ik ook weg gegaan van de Baptisten om over te stappen naar de Christadelphians of Broeders in Christus.

Als Broeder in Christus tracht ik nu verder het geloof te verspreiden. Dit predikingswerk gebeurt onder meer via verscheidene websites zoals Belgian Christadelphians, Christadelphian EcclesiaChristadelphia + Christadelphia – City of God, net als op de Vlaamse Broeders in Christus WordPress site en Google site. Voor de ecclesia (congregatie of kerkgemeenschap) in Leuven voorzie ik dat deze vlot kan werken en bezorg er de lezingen en uiteenzettingen naast de Bijbelstudies.

Zelf ben ik verantwoordelijk voor de startpagina’s in België over Religie, Christendom en Protestantisme: Protestants + Religie + Christen

Mijn christelijke gedachten werden vroeger het meest geplaatst op de Multiply forums zoals het Bijbelonderzoekers Journaal en het Christadelphians Journaal. Iedereen was daar welkom om ook verder teksten van mij te lezen over geestelijke onderwerpen, er op te reageren of er ook vragen omtrent geloof te stellen. Sinds het beëindigen van Multiply kan men nu nog terecht op WordPress en Blogger of Blogspot.
Over menselijke aspecten zoals lijden, alcoholisme en allerlei problemen spreek ik ook op Hoop op leven.

Ook hier mag je gerust op de geplaatste artikelen reageren, of wereldse onderwerpen aankaarten.

Van harte Welkom!

Hopelijk kunnen wij hier samen ook nog even vrij de lucht in gaan en vlot van gedachten wisselen. Gelieve u vrij te voelen enige commentaar te voorzien op de geplaatste artikelen of uw steun te betuigen. Ook mag u gerust enig idee met mij en de lezers van deze site delen. Van harte welkom.

2007 Quintens 1° 1-motorige vlucht

15 Responses to Omtrent

 1. Neveneffect says:

  Wat voor dans heb je gedaan? 🙂

  Liked by 1 person

  • marcusampe says:

   Ik heb een professionele dansopleiding gevolgd, waarbij de verscheidene dansvormen en technieken werden aangeleerd. Als danser heb ik mij dan het meest toegelegd op Modern Ballet (Contemporary Dance) en tot welke gezelschappen ik mij dan ook het meest gericht heb. Maar als klassieke danser was ik ook werkzaam en de laatste jaren van mijn loopbaan gaf ik het meest en choreografeerde ik het meest Klassiek Ballet.

   Liked by 1 person

 2. Neveneffect says:

  Ja, ben nog actief, maar is wel erg geminderd.
  Heb inderdaad even bij het Koninklijk ballet van Vlaanderen gedanst, maar niet voor lang, en ook niets noemenswaardig. 🙂
  Nu dans ik maar 4u per week meer, door tijdsgebrek (ben nog student), in Heist-op-den-Berg. Vooral Hedendaags en pointes.

  En u?

  Liked by 1 person

  • marcusampe says:

   Na 45 jaar in de danswereld vertoefd te hebben heb ik de dansschoentjes aan de haak gehangen. Het is mooi geweest en als ik terug zou mogen beginnen zou ik er nog sterker voor gaan. Eens gebeten door de microbe voor altijd gebeten. Maar tijd en ongelukken eisen hun tol en al alle mooie liedjes komt een einde. Buiten het jureren in de officiële scholen: de Academies voor Muziek, Woord en Dans, ben ik niet meer werkzaam en volg het geheel minder. Mijn verzameling en volledig archief heb ik, ook al was men vanuit het buitenland meer geïnteresseerd, getracht zo veel mogelijk bijeen en in Vlaanderen te houden. Het archief zelf is overhandigd geworden aan het Vlaams Theater Instituut en al het lesmateriaal met de vele boeken over danspedagogie, technieken en stijlen heb ik aan mijn nichtje gegeven die nu haar stappen verder zet als docent dans.
   Verscheiden boeken en brieven (zoals van Harald Kreutzberg, Yvonne Georgi, Hans Brena, Hans van Manen) heb ik nog niet weggedaan. Zij hebben een erg emotionele waarde.
   Ik hoop ook nog tijd terug te vinden om enkele dansboeken opnieuw te gaan lezen.
   Je kan zeggen dat ik na mijn ernstig ongeval in 1999 door een ander microbe gebeten ben die mij ook meer opeist, daar de belangrijkheid veel voornamer is. Mijn prediking en werk voor onze Schepper vraagt nu ook wel veel werk. De geestelijke wereld is uiteindelijk veel belangrijker dan de lichamelijke.

   Liked by 1 person

 3. Pingback: Vertraging door ongehoorde moeilijkheden | Christadelphians : Belgian Ecclesia Brussel - Leuven

 4. Pingback: Een verzameling van verscheidene schrijvers | Stepping Toes

 5. muhammadhaykall says:

  Hi Mr. Marcus Ampe.
  As you know, I am a student, i am trying to improve my english.
  If it is not embarrassed you, would help me to improve my english writing?
  Thanks. 🙂

  Liked by 1 person

  • Marcus Ampe says:

   Dear friend, thank you for your question. I am afraid I am perhaps not the right person to ask such a thing, because after my car accident in 1999 I lost a lot of knowledge of languages and living in Belgium since 1980 not often speaking English I do not master that language not so good any more.

   Though where I can help I would not mind giving you some solutions and/or corrections.
   So, let me know where and when you need help.

   Liked by 1 person

   • muhammadhaykall says:

    first of all thank you a lot for your help.
    by the way, I am planning to try writing some articles, especially during this holiday. I know that my english is not good at all, thats why I would like someone to correct my writing in the end.

    So, may I have your email, so that I will send you my writings, and if you have any free time you can look at it and give feedback to me. don’t worry I wont sent you much article, maybe once per two weeks.
    and just check it whenever you want.
    Once again thank you for your help.

    Maybe from now on I can introduce myself.
    my name is Muhammad Haykal, Indonesian student, living in Istanbul, Turkey.

    Liked by 1 person

    • Marcus Ampe says:

     Dear Muhammad, since I replied to your request I am bombarded with a lot of spam. I do hope it is not you sending me all that spam, but also some spam came from your pc or 84.51.41.198. Perhaps best you check your safety tools. Which Web-Protection, anti-Phising, anti-Spam programs are you using? I do hope you have safeguarded yourself and your friends in your address-book enough? Or are you using a public computer or the university computer, which can be reached by many people?

     Liked by 1 person

     • muhammadhaykall says:

      hmm, ok i’m sorry for that.
      i dont know anything about that, i’m using my private laptop. but i dont know how those spam could sent to you.

      Liked by 1 person

 6. Pingback: Angst van reguliere kerken #2 Naar de slag na 1975 – Belgische Broeders In Christus

 7. Pingback: Neergeschreven gedachten – Some View on the World

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.