Internationalisering van de Russisch-Oekraïense oorlog. Kyiv ontvangt militair materiaal van meer dan 30 landen

De Duitse parlementsleden hebben met een overweldigende meerderheid op donderdag 28 april ingestemd met de levering van zware wapens aan Oekraïne. Na weken treuzelen is kanselier Olaf Scholz overstag gegaan.

“Zeitenwende” (historisch keerpunt) was het woord van de dag tijdens de debatten in het Duitse parlement woensdag en donderdag 27-28 april. Traditioneel levert Berlijn niet aan landen die in een gewapend conflict betrokken zijn. Nu heeft het parlement toegestemd om vijftig gepantserde luchtafweervoertuigen aan Kiev te leveren.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft ook Marder-tanks gevraagd, maar die zal Berlijn niet leveren. Om die tanks te kunnen bedienen, moeten de militairen een extra opleiding volgen, aldus de Duitse regering.
Door alleen Gepard­-voertuigen rechtstreeks aan Oekraïne te leveren, kan de Duitse regering volhouden dat ze enkel ‘defensieve’ wapens inzet. Ze wil vermijden dat ze in het Kremlin gezien wordt als een oorlogspartij, klinkt het.

Nancy ­Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, kondigde op 1 mei de onvoorwaardelijke steun aan van de ­VS aan Oekraïne.
Als hoofd van een delegatie sprak ze afgelopen weekend de ­Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kiev en beloofde hem extra steun.

Na twee maanden oorlog stuurt het Westen niet alleen antitank­geschut en luchtafweerraketten – zoals Javelins en Stingers – maar ook tanks, helikopters en houwitsers. De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, wil ook maandelijks samenkomen om de wapenleveringen te bespreken.

Het gaat er alsmaar meer op lijken dat het Westen in oorlog aan het treden is met de dictator Poetin, waarbij het gevaar gaat ontstaan dat deze zich nog meer in het nauw gedreven voelt en als een nijdige kat uit haar benarde situatie zal springen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, reageerde in een interview met het officiële Chinese persbureau Xinhua. Als de VS en de Navo de oorlog in Oekraïne echt willen oplossen, zei Lavrov,

‘moeten ze eerst stoppen met wapens en munitie te leveren aan Kiev’.

George Knight

Onder coördinatie van de Amerikaanse regering zenden meer dan 30 landen militair materiaal naar Oekraïne. Vooral aan artillerie, tanks, langeafstandsraketwerpers en luchtverdediging heeft het Oekraïense leger gebrek om passend te kunnen reageren op de Russische invasie. Russen vertrouwen op hun artillerie en raketten waarmee ze Oekraïne op afstand bestoken. Nederland zendt pantserhouwitsers, maar dat is een beperkt aantal. Nederland heeft er 54 in gebruik waarvan de helft inzetbaar is. Vraag is wanneer ze op het slagveld inzetbaar zijn en welk verschil ze kunnen maken.

De Duitse kanselier Olaf Scholz blijft op de rem staan en wijst leveranties van zwaar materiaal aan Oekraïne af en maakt zich hiermee in Kyiv, Brussel, Londen en Washington niet populair. Wel in Moskou. Scholz frustreert de eenheid binnen de EU. Het is de tragiek dat de huidige Duitse regering de historische rekening die de Duitse nazi’s in Oost-Europa hebben gepresenteerd nu niet vereffent door…

View original post 335 more words

About Guestspeaker

A joint effort of several authors who do find that nobody can keep standing at the side and that “Everyone" must care about what is going on in today’s world. We are a bunch of people who do not mind that somebody has a totally different idea but is willing to share the ideas with others and to be Active and willing to let others understand how "today’s decisions will influence the future”. Therefore we would love to see many others to "Act today".
This entry was posted in Gedachten van anderen, Geschiedenis, Nieuws en politiek, Wereld om ons heen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Internationalisering van de Russisch-Oekraïense oorlog. Kyiv ontvangt militair materiaal van meer dan 30 landen

  1. Als Rusland de oorlog wil stoppen hoeft Poetin alleen maar het bevel te geven tot een staakt het vuren. Maar dat is wel zo’n beetje het enigste wat Poetin niet doet. Hij wil deze oorlog om voor hem moverende reden veel meer dan dat wij die willen. De agressie van Rusland tegen Oekraïne duurt al jaren en al die tijd heeft het Westen slechts geprobeerd om buiten het conflict te blijven. Dat het Westen nu massaal wapens levert aan Oekraïne is de verdienste van Poetin. Laat de Russen bij zich zelf te rade gaan wat ze kunnen doen om een eind te maken aan deze waanzin en dan pas bij het Westen komen uithuilen hoe gemeen we wel niet zijn. Inderdaad zijn we heel gemeen om maar net genoeg wapens te leveren aan Oekraïne om de oorlog vol te houden en niet genoeg sancties tegen Rusland in te voeren om het land te gronde te richten. Zo blijft de oorlog voortduren. Maar we worden steeds minder gemeen. Onze democratische besluitvorming duurt langer dan die in een dictatuur.

    Like

    • Guestspeaker says:

      Indien van meet af aan grondige economische sancties zouden getroffen zijn, en al bij de inname van de Krim degelijk tegen Rusland zou gereageerd zijn, zouden wij er niet zo slecht aan toe zijn als nu.

      Men had er voor kunnen zorgen dat insurrectie vanuit Rusland zelf zou opgedoken zijn, door de oligarchen hardhandig aan te pakken en door meer internationale druk te zetten op de vrijheid van meningsuiting en pers, die volledig gesmoord is geworden door Poetin.

      Like

  2. Pingback: Hoe is het zover gekomen met een bevolking van de Russische Federatie die naar de pijpen van het Kremlin danst? | From guestwriters

  3. Pingback: De Russische economie niet ineengestort zoals verwacht – Some View on the World

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.