Welvaart van gemeenschap groter bij minder egoïsme

In het begin van vorige eeuw waren naast Rudolf Steiner alsook Karl Marx er meerdere mensen van overtuigd dat de welvaart van een mensengemeenschap des te groter kan zijn naarmate het egoïsme geringer is.

Bij het egoïsme of het zichzelf voorop stellen bij het leveren van werk, zal de maatschappij daar niet zo veel winst uit halen. Maar als men er in slaagt werk te verwezenlijken met de ander in het vooruitzicht zal men mee aan de vooruitgang en verbetering van de maatschappij kunnen werken.

Om onze maatschappij in positieve zin vooruit te laten gaan moet men voldoende mensen bereid vinden die zich willen inzetten voor die maatschappij. Eind vorige eeuw is echter het bewustzijn daarvan grotendeels verloren gegaan. Sommigen wijten dat aan de ontkerkelijking, maar volgens mij heeft de mens de voeling voor de toekomst buiten zichzelf verloren. Vroeger waren meer mensen ervan overtuigd dat wat men deed, ook een belang had dat reikte buiten de eigen tijd. Het is dat bewustzijn dat wat de mens doet op alle mensen en alle tijden een uitwerking heeft, dat bij de dragers van scholing en ontwikkeling al in de 19de eeuw begon verloren te gaan, om na de jaren 90 van de 20ste eeuw helemaal opzij geschoven te zijn geweest.

Het komt er weer op aan dat de mens weer tot de voeling komt dat men met de andere mensen van doen heeft, om zo die weg uit het egoïsme terug te vinden. Volgens sommigen mag dat echter praktisch onmogelijk zijn, als de mate van wel en wee van elk individu door zijn werk bepaald wordt.

Maar al mag het wel en wee van elk individu grotendeels bepaald worden door de dagelijkse sleur, zal de burger toch zichzelf zo weten te vinden dat hij zichzelf niet als slaaf van dat dagelijkse werk ziet, maar als mede opbouwer van een toekomstige maatschappij.

Het is essentieel voor onze toekomst dat de mensen hun egoïsme terzijde laten en ze zich samen gaan inspannen voor een leefbare gemeenschap waar eenieder zichzelf kunnen in vinden.

+

Voorgaande: Motief voor Werken voor een ander

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Bezinning, Reflectie - Overweging of Beschouwing, Welzijn en Gezondheid and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.