De laatste dagen voor de verkiezingen van 2024

Dit jaar kan gezegd worden dat de media er alles aan gedaan hebben om de Belgische bevolking een beeld te geven van wat meerdere partijen beloven en van wat ze werkelijk zouden kunnen waar maken.

Op bepaalde televisie zenders werd wel gedaan of de PvdA niet bestaat, maar uiteindelijk kon niemand er rond en moest er ook over die partij wel eens gesproken worden of iemand van die partij aan het woord gelaten worden.

De vorige maanden konden de Belgen in het ongewisse blijven betreft wie met wie zou samenwerken na 9 juni.

Niemand twijfelt er nog aan dat rechts zal gaan winnen. Maar wie zou er dan de touwtjes in handen krijgen?  Op de slotmeeting van Vlaams Belang (Vl.B), afgelopen zondag, was één man de favoriete pispaal: N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die Antwerpenaar denkt er niet aan om met Vlaams Belang in zee te gaan. Op de N-VA familiedag, dezelfde zondag, in Planckendael waren er de fractieleiders Peter De Roover en Wilfried Vandaele die mopjes tapten op het podium en kinderen die lustig liedjes meezongen door de micro.

De laatste dagen had De Wever al meerdere keren laten blijken dat hij er niet aan dacht om Vl.B. de hand te reiken. Hierbij gaf hij ook aan dat die partij helemaal niet degelijk zou kunnen gaan regeren, maar enkel luchtbellen zal kunnen aanbieden. Daartegenover zou zijn N-VA als een ­bestuurspartij kunnen optreden, die op meerdere beleidsdomeinen de bakens zal gaan verzetten.

“Voor goed huisvaderschap moet je bij de N-VA zijn”,

klonk het.

“De narekening van het Plan­bureau bewijst dat er maar één partij is met een becijferd plan om ­orde op zaken te stellen.”

Dit is echter geen rekening houdend met hoe de enige zuiver Belgische partij haar regeringsbeleid zou voeren. Want de PvdA mikt er op om het geld juist in goede banen te leiden en er voor te zorgen dat gezondheidszorg en menselijk welzijn weer de juiste zorg en steun zullen verkrijgen.

Terwijl het Vl.B. met de Vivaldipartijen tégen loonsverhoging voor werknemers stemde en de illegale pensioenbonussen van Siegfried Bracke en consorten, goedkeurde, pikten Groen en Vooruit de idee van PvdA om een vermogensbelasting te overwegen. Die laatste twee partijen haalden bij de vorige verkiezingen ook wel enkele zaken van bij de PvdA, maar als puntje bij paaltje kwam om daar voor te stemmen, stemden zij tegen. Doelgericht houdt de PvdA aan het origineel en viseert het nog steeds de 1% superrijken en niet de middenklasse. Veel mensen zijn veel te bang dat die vermogensbelasting superrijken het land zouden doen ontvluchten. Maar het risico op kapitaalvlucht blijft beperkt en wordt door de PvdA ingecalculeerd.

Kwestie uitstroom van geld en middelen is er een groter gevaar als men het land zou gaan splitsen, zoals De Wever in de verf als het enige dat moet gebeuren en wat volgens hem de enige partij kan bieden

“die een realistisch plan heeft om tot een confederale omwenteling te komen”.

Zijn partij ijvert er al jaren voor, maar nu houdt hij zijn kiezers voor dat zij;

“echt geen vijf jaar luisteren naar de kookwekker van de bomma in de hoop dat de vurige tongen daarna zullen ­nederdalen.”

Het is een duidelijke verwijzing naar het tv-programma ‘Het conclaaf’, waarin Tom Van Grieken aangaf dat hij na de verkiezingen meteen de Vlaamse soevereiniteit wil uitroepen. Daarna wil hij voor de Franstaligen “een kookwekkertje van de bomma” zetten, dat “rikketetikketik” afloopt voor de definitieve splitsing. Van Grieken gaf intussen al een paar keer aan dat die uitspraak niet zijn beste zet was en dat hij het soms te eenvoudig wil uitleggen aan zijn kiezers.

Spijtig genoeg moeten wij vaststellen dat Vooruit blijft aangeven dat ze niet met PvdA willen samen werken. Nochtans zou het best zijn moesten Vooruit, Groen en Vooruit aan Vlaamse kant één front vormen en zich zouden verzetten tegen de splitsing van het land, de graaicultuur en de verder zetting van de zeer vervuilende kernenergie.

Stemmen op stembiljet met rood potlood

Zij die vinden dat hun winkelkar te duur is geworden en die roepen naar eerlijke belastingen en meer koopkracht hebben bij deze verkiezingen een partij die vroeger al vanuit haar verdomhoekje hiervoor op kwam. Maar ditmaal kunnen ze sterker uit de bus komen als eindelijk eens meer mensen gaan inzien hoe andere partijen wel veel beloven, maar niet uitvoeren, terwijl er vanuit die linkse hoek het zwijgen opgelegde groep, meer en meer van zich laten horen heeft in de kamer en het parlement, alsook daar waar ze nu en dan toch eens het woord kregen in de pers.

Het is hoog tijd voor een opmars!

+

Voorgaande

  1. Eigendomsrecht, welvaarttaks en waardigheidsrecht
  2. Metafoor over een generatie
  3. Grote graaiers hun pensioenvoorziening
  4. De cultuur van zelfbediening

++

Vindt aanvullend

  1. Marianne’s dag
  2. Mogelijke nieuwe partij tegen het rechts extremisme in België
  3. Recht op een toegankelijke huisarts dicht in eigen buurt
  4. Verzwegen pensioenregelingen

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Nieuws en politiek and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.