Poetin’s grote redevoering in een volgepakt Loesjniki-stadion

Olympisch stadion voor ere speech.

Olympisch Stadion Loezjniki

Het Oorspronkelijk hetende Leninstadion, nu olympisch stadion Loesjniki met 78.360 zitplaatsen, in de Russische hoofdstad Moskou, in de wijk Loesjniki (Loezjniki)

Eergisteren op VTM liet men meer beelden zien dan op VRT 1 van de grote redevoering die Vladimir Poetin hield in een volgepakt Loesjniki-stadion in Moskou waar naast de 80 000 in het stadion nog eens 20 000 buiten stonden te juichen en hun president als een afgod leken te prijzen. Of zij daar allemaal uit eigen beweging waren mag Joost weten, maar toch viel het op dat zij heel erg enthousiast deden. Maar ook viel het op dat wij hoofdzakelijk jongeren zagen die (vermoedelijk) eigenlijk niet zo veel van buitenlandse politiek  noch van het leven weten.

Een niet bij naam genoemde vrouw vertelde aan Sova Vision, een Russisch media verkooppunt, dat ze geen alternatief had.

“We werden op een bus gezet en hierheen gebracht,”

zei ze.

Het is van Rusland feweten dat het een lange geschiedenis kent van staatsambtenaren die worden gedwongen pro-regeringsbijeenkomsten bij te wonen.

Er werd beweerd dat sommige mensen die er naar toe moesten gaan, gingen, hun kaartjes lieten afstempelen en dan onmiddellijk vertrokken zonder te hoeven luisteren.

Studenten zeiden dat ze een dag vrij van colleges hadden gekregen als ze gingen.

Aanhangers van Poetin zwaaiden met Russische vlaggen en spandoeken met het “Z”-symbool dat is geschilderd op alle Russische voertuigen die Oekraïne zijn binnengevallen. De gastheren van het evenement droegen zelfs linten in de vorm van een Z op hun revers.

Life uitzending niet echt rechtstreeks

Dat de uitzending op de Russische televisie niet echt life ging, kon men merken wanneer er plots overschakelingen waren die vreemd leken. (Zie ook een videoreportage in volgende posting.)

Toen Poetin de ‘speciale operatie’ in Oekraïne bewierookte, stokte bijvoorbeeld het beeld en moest de nationale televisie overschakelen naar beelden uit het ­publiek. Volgens de woordvoerder van het Kremlin zou er een technisch ­probleem geweest zijn.

Tijdens de toespraak kregen wij ook op een bepaald moment een ‘show’ optreden van een Russisch blaasorkest.

Begeesterd publiek

Wat op viel was hoe Poetin de aanwezigen kon begeesteren en met zovele leugens doen geloven dat hij de man is die er voor zorgt dat er geen genocide plaats grijpt in het geliefde Oekraïne. Wij hier in het westen krijgen echter het omgekeerde te zien. Wij zien duidelijk dat het Russische tanks zijn die grote burgerflats en burgerwoningen kapot schieten, net als scholen en hospitalen onder vuur nemen. Zelfs opschriften dat er kinderen schuilen, houdt de Russen niet tegen, die plaatsen als een doelwit te gebruiken. Mijns inzien kan ik enkel vast stellen dat hij een ware genocide verricht en dat het westen dit zo maar laat gebeuren.

Putin in 2022 rally to celebrate the annexation of Crimea – Poetin in 2022 rally om de annexatie van de Krim te vieren

Moeilijk voor het Westen om in te grijpen

Natuurlijk begrijpen wij dat het zeer moeilijk is om in te gaan op de vraag van Zelensky om een no-flyzone boven Oekraïne in te richten. Dat zou namelijk betekenen dat een land of een coalitie van landen er voor zou moeten zorgen dat er boven een bepaald geografisch gebied niet meer gevlogen wordt – uiteraard met uitzondering van de landen die de no-fly­zone afdwingen. Het gaat daarbij dan niet om een zuiver defensieve opdracht, maar om vliegtuigen buiten die zone te houden, zal zij deze dan ook moeten neerhalen als zij het vliegverbod negeren.

Luitenant-generaal Claude Van de Voorde, de Belgische militaire vertegenwoordiger bij de Navo die ook F-16-piloot en jarenlang de chef van de luchtcomponent was, zegt

‘Je hebt een respectabel aantal vliegtuigen ­nodig om dat af te dwingen, zeker als het gaat om zo’n groot land als Oekraïne.’

De gevechtsvliegtuigen zouden dan elk Russisch toestel dat zich toch nog vertoont, moeten neer­halen, legt Van de Voorde uit.

‘En eigenlijk moet je zelf proberen te voorkomen dat ze zelfs maar kunnen opstijgen. Dus moet je ook hun vliegvelden aanvallen én hun radarsystemen, zodat ze je niet zien aankomen, én hun lucht­afweer en geleidingssystemen voor grond-luchtraketten. En waar bevinden die zich allemaal? Juist, in Rusland.’

Mogelijks wil Poetin wel graag zoiets zien gebeuren en daagt hij daarom zo het westen uit. Dat zou hem in het gelijk stellen bij zijn volk, dat hij maar al te graag wil doen geloven dat het het Westen is dat Rusland aanvalt. Dit zou dan hem rechtvaardigen om de andere landen als aanvallers te gaan bekampen. En dat zou ons dan in een derde wereldoorlog brengen, met alle gevolgen van dien.

Vredesmissie

Bij hoog en bij laag blijft Poetin beweren dat hij geen aanval op Oekraïne verricht maar daar een vredesmissie houdt en de burgers ter hulp snelt om een genocide te vermijden.

In zijn toespraak in het Loesjniki-stadion bleef Poetin volhouden dat

‘Rusland al zijn doelen absoluut ­zeker zal behalen’.

Dat het toch niet zo snel is gegaan, zoals hij eerst beweerde (namelijk dat hij nog in geen drie dagen Oekraïne zou bevrijden en denazifiëren), valt hem wel zwaar, maar laat hij niet merken. Nu ging hij zelfs zo ver om de gesneuvelde soldaten te verheerlijken in Bijbelse termen.

‘Er bestaat geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden’,

zei hij, waarop de menigte bijna uitzinnig werd. Met de Russische vlag op hun gezicht gemerkt en met Russische vlaggetjes zwaaiend juichten zij hun meester toe, die ook aangaf dat Rusland nu meer dan ooit eenheid vertoond. Hij prees ook de steun die hij van de Russen krijgt.

‘Er is nooit ­zoveel eenheid geweest.’

Volgens de politie in Moskou waren 200.000 Russen naar het olympisch stadion gekomen om de president te horen spreken. Maar volgens de BBC-verslaggever waren velen onder hen ambtenaren die de ‘viering’ moesten bijwonen.

Landverraders en in de mond gevlogen vliegen

Voorheen had Poetin al duidelijk gemaakt dat iedereen het wel eens moest zijn met de actie die Rusland nu ondernam. In zijn voorgaande speech had de president zijn blik op Rusland zelf gericht, met opruiende taal die sinds het stalinistische tijdperk niet meer gehoord is geweest.

De Russische president Vladimir Poetin bewaarde de donderpreken tot nu toe vooral voor Oekraïne, dat volgens hem ‘geen echt land is’ en dat ­bestuurd wordt door ‘nazi’s’, maar nu kregen Russen ook te horen dat Poetin een ‘goede’ oorlog voerde om ­minderheden te beschermen; en dat er in Rusland hier en daar wel rotte appels zijn die als vliegen, die in de mond zijn gevlogen, moeten uitgespuwd worden. Hij beschouwt die personen als de

‘vijfde colonne van landverraders’,
die niet meer waard zijn dan steekvliegen.

Poetin liet duidelijk merken dat het voor hem menens was dat er voor

‘oestervretende aanhangers van de gender-ideologie’

die Moskou niet steunen, geen plaats is. Zij moeten verpulverd worden of als een vlieg dood gemept worden. Ook de woordvoerder van het Kremlin zei dat Rusland ‘bedreigd is’ en

‘geen behoefte meer heeft aan verraders’.

Het is nu in deze tijden dat men het ware gezicht zal komen te zien en er naar zal gaan reageren.

‘Als het moeilijk wordt, tonen sommigen hun ware karakter’,

aldus Dmitri Peskov.

‘Mensen zullen ontslag nemen en uit het land verdwijnen. Zo ­voltooit de zuivering zichzelf.’

De te volgen Aanvoerder van het ware eengemaakte volk

Buste van Adolf Hitler gemaakt door Arno Breker. Tijdens het nazi-bewind in Duitsland stond in veel regeringsgebouwen, gemeentehuizen en rechtszalen op een prominente plaats een kopie van deze buste van Der Führer opgesteld.

En die zuivering lag ook op te vangen in de woorden die Poetin in het stadion uitsprak. Ook al had hij niet zo’n begeesterende stem als Hitler, kon men toch niet nalaten te denken aan toespraken van de Führer in de jaren 30 van vorige eeuw.

Zoals die voerman van vorige eeuw wist Poetin twee ­thema’s uit te diepen: vijandschap voor de ­‘ander’ en solidariteit onder ‘echte Russen’.

Voor Poetin is het ook duidelijk dat er verwesterde Russen zijn die niet in hun gemeenschap horen.

“je kunt voor of tegen zijn, maar niets ertussenin.”

Het andere kamp, in dit geval de verwesterde Russen, wordt door de Russische leiding voor­gesteld als onzuiver, ver weg staand van de ­eigen groep en minderwaardig. Verwijzingen naar insecten, zoals de vlieg, dienen om dat ‘andere kamp’ te ontmenselijken.

Zuiver ras van Russen

Zoals Hitler op het zuivere ras inspeelde, liet Poetin weten dat er nu moest gestreefd worden naar één zuiver ras van Russen, waar geen verwaterde versies toegelaten zijn. Hij uite zijn tevredenheid met op te merken daar in dat stadion Russen aan te treffen die behoren

‘tot een zuiver, ­superieur Moeder Rusland.’

Met zijn donderpreek heeft Poetin de twee kampen gedefinieerd en de grijswaarden uitgeschakeld.

‘Wie niet voor ons is, is tegen ons.’

Body bags die naar Rusland zullen komen

Dat is belangrijk, nu moeders van soldaten zich beginnen te roeren en Poetin ook zal moeten kunnen verantwoorden waarom er zovele soldaten in een ‘body bag’ (of lichaamszak) terugkeren. Want er zijn al heel wat meer Russische soldaten omgekomen dan Poetin vermoedelijk gedacht had dat er zouden sneuvelen.

Het optreden in het stadion is onderdeel van de grote propaganda show die wij nu meer te zien krijgen. Als een totalitaire staat wegglijdt en men mensen niet kan overtuigen via propaganda, schakelt men vaker over naar terreur en met zijn speech kon men de ondertoon goed aanvoelen, van

het is opletten geblazen,

ofwel ben je voor ons

of tegen ons!

Betogers

Het risico bestaat nu al dat critici als ­“onzuiver” worden weggezet of afgevoerd. Men ziet beelden hoe politie, voor dat een betoging echt op gang kan geraken, de kopstukken al gewelddadig afvoert naar hun combi’s, om weggevoerd te worden en in de ‘vergeetput’ gegooid te worden. Hierbij moeten wij dus beseffen dat, ook al zijn er Russen die vol achter Poetin staan, er ook duizenden zijn die hun leven riskeren om te protesteren.

Spijtig genoeg merken wij, zoals het besmeuren van de muren van de Russisch Orthodoxe Kerk in Amsterdam (waar trouwens veel Oekraïners de dienst volgden) er mensen zijn die zulk een scheiding niet merken, of niet willen inzien dat niet elke Rus gelijk Poetin is of denkt.

Merkwaardig laat Meta op Facebook wel haatspraak tegen het Russische regime toe, maar ziet het niet in om er tegen te gaan als die haat wordt gesteld tegen alle ­Russen, waar dat zij ook mogen wonen. Zo zijn er buurten in New York waar veel Russische restaurants zijn die hierdoor moeilijkheden ondervinden, ook al zijn de eigenaars er tegen wat Poetin doet. Wat velen ook vergeten is waarom die Russen niet in Rusland wonen. Men moet namelijk beseffen dat er meerdere Russen juist de tirannie ontvlucht zijn en geloven in democratische waarden van vrije meningsuiting en daarom in het Westen wonen.

+

Vervolg: Volledige versie van Poetins toespraak op 18 maart 2022

Voorgaande

Een nutteloos maar zeer gevaarlijk uitdagingsspel

Na de leugendaad de terreurdaad

De oorlog in Oekraïne zal ook haar gevolgen mee brengen voor het klimaat

++

Aanvullende lectuur

 1. Uit het archief: Macht, Olie en Religie
 2. Gedachte voor vandaag: Wakker blijven
 3. Waakzaamheid geboden 2 Bordspel speler
 4. Waakzaamheid geboden 3 Codes en een heerser van het Noorden
 5. Waakzaamheid geboden 5 Tekenen opmerkend
 6. Voorbereiden op moeilijke tijden die op ons af kunnen komen
 7. De gedachte van vandaag “Andere evangelies en andere Christussen” (08 maart)
 8. Inmenging en trucjes van twee grootmachten
 9. Wat maandenlang gevreesd werd, is werkelijkheid geworden.
 10. Hoe ver wil Poetin gaan
 11. De peperbus van nonkel Miele (14): VS wil oorlog in Oekraïne
 12. De oorlog die men weer kan vinden
 13. rusteloos machteloos
 14. Vecht niet voor het vaderland
 15. Beperkingen in Rusland als gevolg van sancties van het Westen voor de vredesmissie in Oekraïne.
 16. Oproep aan regeringsleiders om eensgezind te reageren tegen Poetins regime in Moskou
 17. Sta op voor Oekraïne

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Crisis, Dagboek = Diary, Nieuws en politiek, Wereld om ons heen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Poetin’s grote redevoering in een volgepakt Loesjniki-stadion

 1. Pingback: Bij de graftombe van rabbijn Nachman van Breslov in Uman – Some View on the World

 2. Pingback: In deze oorlogsdreigingstijden | From guestwriters

 3. Pingback: Oekraïne als een ‘groot Israël’ | Marcus Ampe's Space

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.