Een nutteloos maar zeer gevaarlijk uitdagingsspel

Vladimir Vladimirovitsj Poetin in 2018

Ook al mag de veel uitkramende en uitlokkende 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika van het toneel verdwenen zijn is zijn kompaan Vladimir Poetin nog steeds op de troon en niet minder spraakzaam geworden. Poetin houdt er nog steeds aan alles onder controle te hebben, in eigen land, maar liefst ook daar buiten. Hij is echter geërgerd door dezen die denken het zonder Rusland te kunnen doen. Maar al te graag wil hij daarom Ruslands kracht en praal naar buiten kenbaar maken. Hiertoe is hij zelfs bereid zijn groot leger te hergroeperen en naar de grenzen te brengen van die gebieden waar hij nog steeds heer en meester is. Als een klein kind dat wil bluffen met wat het heeft, brengt hij een groots machtsvertoon aan de grenzen van Oekraïne.

Maar al te graag wil hij niet enkel Oekraïne duidelijk maken dat hij er niet mee gediend zal zijn indien Oekraïne zich zou aansluiten bij de NAVO.

Russische pantservoertuigen op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. Beeld AP

Russische pantservoertuigen op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd.Beeld AP

Sinds enkele maanden nu is er een verwoede poging bezig om elkaar te intimideren. Ook al beweert Moskou dat het geen oorlog wil gaan voeren, wil Amerika de rest van de wereld er van overtuigen dat Rusland dat wel degelijk van plan is. De president van Oekraïne vindt dat helemaal niet fijn en heeft al meermaals aan Amerika en het Westen laten weten dat zij geen paniekzaaierij mogen voeren, net als de Russen niet moeten ophitsen, waardoor de Oekraïners in gevaar zouden kunnen komen als deze zaak zou gaan escaleren.

Biden in 2021

De laatste maanden konden wij zien hoe de Amerikaanse president Joe Biden de waarschuwing van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin dat westerse steun aan Oekraïne een ‘rode lijn’ betekent, heeft weggewuifd.

Ondertussen heeft Biden met zijn Europese bondgenoten samen gewerkt om een Russische aanval op Oekraïne te voorkomen. Naar verluidt zouden een reeks initiatieven voorbereid zijn geworden om vervolgens het Poetin heel, heel moeilijk te maken om te doen wat mensen denken dat hij gaat doen. Eerst dachten enkel veel mensen buiten Oekraïne dat Rusland zijn troepen rond de Oekraïense grenzen verzamelde om het land te gaan binnen vallen. Enkele maanden geleden dacht de plaatselijke bevolking helemaal niet aan zulk een scenario, maar nadat Amerika zich meer en meer met de zaak begon te moeien begonnen zij toch wat meer vrees te voelen. De laatste twee weken zijn ze daardoor ook minder op hun gemak en is de gewone bevolking zich ook bereid gaan voelen om zich als vrijwilliger aan te bieden om het land te verdedigen indien nodig.

Nadat eind vorig jaar de Amerikaanse krant The Washington Post schreef dat Rusland zou zich klaarmaken om begin dit jaar Oekraïne binnen te vallen met een zeer grote troepenmacht, vermenigvuldigden die alarm berichten al snel. Meerdere naderhand toestromende verontrustende berichten zouden gebaseerd zijn op documenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen.

Joe Biden heeft ondertussen al meerdere lange gesprekken gevoerd met Poetin waarbij hij deze telkens waarschuwde dat het een zeer kwalijke bedoening zou kunnen worden indien Rusland Oekraïne  zou binnen vallen en hierdoor nog meer sancties van het Westen over zich zou krijgen.

Nieuwe westerse sancties tegen Rusland zouden een grote vergissing zijn en tot een breuk in de onderlinge relaties kunnen leiden, terwijl Rusland West Europa nu in hun financiële moeilijkheden hard nodig heeft en vise versa. In ieder geval dreigt het Westen dat als Rusland Oekraïne wil binnenvallen het met harde economische sancties zal komen tegen Moskou, terwijl Moskou moet beseffen dat het afsluiten van de gaskraan Europa minder pijn  zal doen (met slechts 4% vermindering van gas) dan dit aan de Russische gemeenschap zou doen aan minder inkomst van valuta.

Rusland benadrukte dat het harde veiligheidsgaranties wil van de VS, en dat eventuele Amerikaanse of Westerse sancties tot een volledige breuk in de onderlinge relaties zouden leiden. Alsook wenst het harde garanties dat het westerse militaire bondgenootschap niet verder zal uitgebreid worden en zeker niet met landen die aan Rusland grenzen of met Rusland verbonden zijn in andere overeenkomsten.

Begin januari schreef auteur van onder andere Van muur tot muur: de wereldpolitiek sinds 1989,  Jonathan Holslag in een brandbrief dat als er echt oorlog van komt, de Europese krijgsmachten niet klaar zijn voor een respons.

Sinds midden januari willen kranten precies de bevolking in onze streken angst aan jagen met het bericht dat de Russen elk ogenblik Oekraïne kunnen binnen vallen en een Derde Wereldoorlog beginnen.
Toegegeven dat ondanks de inspanningen om tot een diplomatieke oplossing te komen, de situatie in Oekraïne ‘extreem gevaarlijk’ blijft. Dat een Russische invasie ‘elk moment’ kan plaatsvinden, zoals de woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, op 18 januari beweerde, is nog steeds geen waarheid geworden. Wel krijgen wij meer en meer de indruk dat er een gewaagd pokerspel gespeeld wordt waarbij zowel Rusland als de Verenigde Staten al hun propaganda middelen boven halen. Hierbij loert het gevaar dat er dezer dagen weer eens een “valse vlag” zal opgehangen worden, zoals er ook door de Duitsers werd gedaan om hun inval in Polen te rechtvaardigen.

Men kan zich niet van de indruk ontdoen dat die grootmachten toch wel degelijk bereid zijn om een “diplomatieke uitweg” te vinden uit de Oekraïense crisis. Diplomatie is nog steeds niet dood en in onze huidige wereld is dat de beste oplossing om geweld te vermijden. Zowel in Genève als in Brussel zijn er meerdere gesprekken gevoerd om tot een billijke overeenkomst te komen.

Beide grootmachten blijven elkaar ondertussen beschuldigen van het verspreiden van ‘desinformatie’. De Russen eisten midden januari in drie overlegrondes met de VS en de NAVO onder andere garanties dat Oekraïne geen lid wordt van de NAVO. Deze gesprekken leverden niets concreets op, omdat de Russische voorstellen onacceptabel zijn voor Kiev en het Westen. Vreemd genoeg werd er onvoldoende duidelijk gemaakt dat Oekraïne voor het ogenblik en denkelijk niet in de eerstkomende jaren zich niet zal kunnen aansluiten bij de NAVO, dit eenvoudig weg omdat één van de voorwaarden voor aansluiting bij de NAVO vereist dat er in het land dat zich wil aansluiten zelf geen onenigheid onder de burgers is omtrent bestuurlijke delen in het land. Oekraïne heeft namelijk te maken met drie gebieden waar er rebellen en pro-Russiche soldaten de klak zwaaien. Die interne conflicten zijn al 8 jaar aan de gang en het ziet er niet naar uit dat zij vlug zullen opgelost worden. Het is zelfs zo ver gekomen dat heel wat burgers de huidige situatie meer dan beu zijn en uiting geven dat het hun zelfs niet meer kan schelen waar de grens zal komen te liggen en wie de volgende heersende regering zal zijn …. als er maar een einde komt aan heel dit gedoe waarbij zij onder druk staan met een te laag inkomen om de schaars geworden goederen te kunnen betalen en om voldoende levensmiddelen te kunnen vinden in de winkels. Duidelijk is dat van heel deze hetze de gewone burger de dupe is.

Oekraïense soldaten bij een controlepost aan de grens met de regio Donetsk, die in handen is van pro-Russische rebellen. Beeld AP

Oekraïense soldaten bij een controlepost aan de grens met de regio Donetsk, die in handen is van pro-Russische rebellen.Beeld AP

Ondertussen beweerde de Britse regering informatie te hebben dat Rusland een pro-Russische regeringsleider in Oekraïne aan de macht wil helpen, terwijl het ondertussen de opties openhoudt voor een invasie van zijn buurland. In een verklaring die het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond 22 januari publiceerde, stond dat de oud-parlementariër Jevgeni Moerajev een potentiële kandidaat is voor de post al staat deze echter zelf al sinds 2018 op een Russische sanctielijst.

Met momenten werd er over 125 000 manschappen gepraat, dan weer over 200 000 terwijl nu denkelijk een dichter bij de waarheid aansluitend getal wordt vernoemd met meer dan 130.000 militairen gestationeerd aan de Oekraïense grens.

Meerdere landen denken nu wel dat wij naar een tijd komen waarbij diplomatie niet meer zal werken en men de wapens zal gaan trekken. Om die reden hebben dan vele landen hun burgers opgeroepen Oekraïne te verlaten indien zij daar echt niet nodig zullen zijn. In ieder geval wil men toestanden zoals in Afghanistan niet meer mee maken.

Het Russische ministerie van Defensie laat weten dat de grootschalige oefeningen werden voortgezet, maar dat deze groepen welke hun missie (of oefening) ten einde is gekomen weer naar  hun thuis bases terugkeren.

‘We hebben altijd gezegd dat de troepen na de oefeningen naar hun bases zullen terugkeren. Dit is ook deze keer het geval.’

zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

*

Graag herinner ik u er aan dat een meer regelmatige opvolging van gebeurtenissen in de wereld wordt verschaft op mijn vernieuwde platform “Some View on the World” waartoe ik u graag uitnodig om daar van ook op de hoogte te worden gebracht van nieuwe publicaties op het blog.

+

Engelse versie / English version: A useless but very dangerous challenge game

Voorgaande

Overzicht voor het jaar 2015 #1 Dreiging en angst

Oekrainiërs zouden vrij moeten zijn om zelf hun toekomst te bepalen

++

Aanvullend

  1. Oprichting Oekraïens-Orthodoxe Kerk
  2. Het Volk van de Lage Landen en oorlogen
  3. Bepaalde Naties spelen een erg gevaarlijk pokerspel

+++

Vindt ook te lezen

  1. Vijf vragen over de spanningen rond Oekraïne: ‘Een beperkte Russische inval in het oosten van Oekraïne is reëel’
  2. Jonathan Holslag: ‘Als Rusland Oekraïne binnenvalt, zal de impact voor Europa verwoestend zijn’
  3. Vandaag de laatste kans? Nieuw topoverleg tussen Rusland en VS moet Oekraïne-oorlog afwenden
  4. Harde woorden tegen Oekraïne en het Westen weerspiegelen Russische pijn over de ineenstorting van de Sovjet-Unie
  5. Onze correspondente aan het front: ‘Acht jaar geleden was het verschrikkelijk, nu is het nog veel erger’
  6. Oekraïneblog | Russisch ministerie bevestigt terugtrekking troepen

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Crisis, Nieuws en politiek, Wereld om ons heen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Een nutteloos maar zeer gevaarlijk uitdagingsspel

  1. Pingback: A useless but very dangerous challenge game | Marcus Ampe's Space

  2. Pingback: Inmenging en trucjes van twee grootmachten – Some View on the World

  3. Pingback: Waakzaamheid geboden 2 Bordspel speler | Bijbelvorser = Bible Researcher

  4. Pingback: Waakzaamheid geboden 3 Codes en een heerser van het Noorden | Bijbelvorser = Bible Researcher

  5. Pingback: Wat maandenlang gevreesd werd, is werkelijkheid geworden. – Some View on the World

  6. Pingback: De intimi van Poetin | From guestwriters

  7. Pingback: Op het punt dat er vele doden onder onze broeders en zusters kunnen vallen – Jeshuaist

  8. Pingback: Hoe ver wil Poeting gaan – Some View on the World

  9. Pingback: Na de leugendaad de terreurdaad | Marcus Ampe's Space

  10. Pingback: De gedachte van vandaag “Andere evangelies en andere Christussen” (08 maart) | Broeders in Christus

  11. Pingback: Beperkingen in Rusland als gevolg van sancties van het Westen voor de vredesmissie in Oekraïne. | Bijbelvorser = Bible Researcher

  12. Pingback: De oorlog die men weer kan vinden | From guestwriters

  13. Pingback: Poetin’s grote redevoering in een volgepakt Loesjniki-stadion | Marcus Ampe's Space

  14. Pingback: In deze oorlogsdreigingstijden | From guestwriters

  15. Pingback: Zelensky’s toespraak in Belgisch parlement – Some View on the World

  16. Pingback: Oekraïne als een ‘groot Israël’ | Marcus Ampe's Space

  17. Pingback: Een Amerikaans schandaal in Oekraïne en vervolg van een erg gevaarlijk pokerspel | Marcus Ampe's Space

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.