Schoonheid van de natuur

God heeft ons de schoonheid van de natuur gegeven. Als wij goed rondom ons kijken kunnen wij dagelijks de bewijzen krijgen dat er een goddelijke Kracht achter dit alles om ons heen bestaat en dit onderhoudt.
Veel mensen ontgaat elk kleinste detail. Een groot deel heeft ook geen interesse voor verleden en toekomst, maar leeft in het nu.

brood

Rond hoevebrood. - Image by prinses op de erwt via Flickr

Vandaag is het reeds vijf voor twaalf. Al jaren springt de mens onheus met zijn omgeving om. Of het onverantwoordelijk gedrag uit onwetendheid of uit onverschilligheid komt zal eenieder voor zich zelf moeten uitmaken. Maar wij dragen als Christenen wel de verantwoordelijkheid de Schepping van God goed te beheren. Wij hebben ook de taak om onze medemensen op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Zij die een opvoedende taak hebben moeten er echt eens bij stil staan hoe zij hun leerlingen mee kunnen laten denken en verantwoordelijkheden doen opnemen.
Men kan leren respect krijgen voor de natuur door ze verder te leren ontdekken. Door al haar verborgen schoonheden te leren inzien zal men er meer van gaan genieten maar er ook meer zorg voor gaan dragen.
Wij moeten er ook eens bij stil staan waarom die natuur rondom ons zo belangrijk is, want eigenlijk geeft het ons Ons Dagelijks Brood. De geestelijke en de lichamelijke voeding die wij broodnodig hebben om te overleven.
Our daily bread is een documentaire zonder commentaar maar met een opvallende geluidsband welke vele mensen aan het denken kan zetten. De toeschouwer neemt plaats aan een feestdis van de industriële voedselproductie. Het kweken van pluimvee, het telen van bijzondere gewassen, de mechanisering van hoogtechnologische landbouw…
Kan het ingrijpen op zaden en planten of het bewerken van dieren ons raken? Geheel ontmenselijkt kunnen wij misschien een inzicht krijgen door eens afstandelijk naar beelden te kijken die misschien niet realistisch over komen en toch geen sciencefiction zijn. Een mechanisch ballet dat je met de neus in de inhoud van je bord drukt, een bord met een hoge prijs. Our daily bread is bij ons nu ook in de bioscoop gekomen. Het schooldossier kan je opvragen bij valerie@bfdfilm.com. Geef je mail als onderwerp ‘dagelijks brood’ en vermeld je naam en adres.
Laten wij regelmatig eens stil staan bij wat wij op ons bord krijgen maar ook bij wat wij rondom ons kunnen zien.
Heb je ideeën om de biodiversiteit te redden? Hoe zie jij een evenwichtige relatie tussen mens en natuur? Zet je klas aan het werk. Maak een tekening, knutselwerk, film, gedicht, essay, webpagina, blog of ander (kunst)werk rond het onderwerp ‘Tijd voor biodiversiteit!’ Stuur het werk vóór 1 mei naar: Tijd voor biodiversiteit – KBIN – Vautierstraat 29 – 1000 Brussel of biodiversiteit@natuurwetenschappen.be. Kies je categorie: 6-9 j., 10-12 j., 13-15 j. of 16-18 j. Vermeld alle contactcoördinaten en het aantal leerlingen van de klas. Info via www.natuurwetenschappen.be en www.health.fgov.be. Inspiratie? Bestel dan gratis infomateriaal voor je leerlingen: tel. 02 524 95 26 of mieke.vandevelde@health.fgov.be.
Ga ook eens er op uit in de vrije natuur. Ben je klaar voor een winterse wandeling langs 50 planten die op dit ogenblik op hun mooist zijn? Verwacht geen uitbundige bloei zoals in de lente maar een ingetogen schoonheid. Winterkamperfoelie, toverhazelaar, wintersneeuwbal of winterzoet zijn stuk voor stuk struiken met een bloemenpracht en een heerlijke geur die je in de winter niet gauw verwacht. Bekijk ook de stille pracht van kleinere planten zoals winterakoniet, paars nieskruid of dubbele sneeuwklokjes. Nog tot 20/03 gratis wandelfolder bij het toegangsticket van de Nationale Plantentuin (Meise). Toegang gratis met je lerarenkaart. Vergeet je stapschoenen niet. >>> Stuur een mail naar wedstrijd@lerarenkaart.be met je naam en adres. Als onderwerp van je mail tik je ‘wintertuin’. 5 winnaars krijgen een duoticket.

About Marcus Ampe

Retired dancer, choreographer, choreologist Founder of the Dance impresario office and archive: Danscontact-Dansarchief plus the Association for Bible scholars, the Lifestyle magazines "Stepping Toes" and "From Guestwriters" and creator of the site "Messiah for all". - Gepensioneerd danser, choreograaf, choreoloog. Stichter van Danscontact-Dansarchief plus van de Vereniging voor Bijbelvorsers, de Lifestyle magazines "Stepping Toes" en "From Guestwriters" en maker van de site "Messiah for all".
This entry was posted in Milieu, Onderwijs en Opvoeding, Voeding, Wereld om ons heen and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Schoonheid van de natuur

  1. Pingback: Fragiliteit en actie #7 Gebeurtenissen en Prioriteiten | Broeders in Christus

  2. Pingback: Schepper en Blogger God 1 Leegte en Beweging | Bijbelvorser = Bible Researcher

  3. Pingback: Materialisme, “would be” leven en aspiraties #1 | Broeders in Christus

  4. Pingback: Materialisme, “would be” leven en aspiraties #2 | Broeders in Christus

  5. Pingback: Kijk op het Vrije Wereld Handvest | Marcus' s Space

  6. Pingback: Gods vergeten Woord 9 Schepping 1 Scheppingsplan en Schepper | Broeders in Christus

  7. Pingback: Het universum makende Woord van God | Broeders in Christus

  8. Pingback: Respect for all | From guestwriters

  9. Pingback: Ontnomen van een gebedshuis #2 In de greep van een coronavirus – Jeshuaist

  10. Pingback: Van overvloed naar beperking | Broeders in Christus

Feel free to react - Voel vrij om te reageren

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.